Joomla! CMS

Er is een grote kans dat u een eventuele nieuwe website in de toekomst graag zelf onderhoudt. Een site is nou eenmaal aantrekkelijker als er af en toe iets nieuws gebeurt. De inhoud verandert, er komen nieuwe berichten bij, er gaan oude berichten weg, of er ontstaat nieuwe inhoud door interactie met gebruikers. Het kan om teksten gaan, maar ook om bijvoorbeeld afbeeldingen, video, animaties of documenten. Gebruikers, maar zeker ook zoekmachines vinden een levendige site vaak interessanter.

De meeste websites bouw ik daarom op basis van een zogeheten content management systeem. Gewoonlijk kies ik daarbij voor het befaamde Joomla! CMS, waarmee ik inmiddels jarenlang ervaring heb. In bijna alle gevallen is dat de bijna ideale motor achter uw website, die het makkelijk maakt content aan te maken, aan te passen, te beheren en te delen.

Hieronder treft u uiteenlopende informatie, kenmerken en voordelen die het Joomla CMS! typeren:

Wat is Joomla?

Joomla! is een open source content management system. Het is een redelijk complexe applicatie die het mogelijk maakt om vormgeving en inhoud van uw website te scheiden. U kunt daardoor overal ter wereld, waar u maar intertnet-toegang heeft, zelf de inhoud van uw site bewerken, gemakkelijk en zonder het risico te lopen dat u het raamwerk, de vormgeving en menustructuur geweld aan doet.

Lees meer...

Bewezen kwaliteit

Joomla! bestaat al sinds 2000 (toen nog onder de naam Mambo) en is één van de populairste open source content management systemen. Het wordt alom geroemd, is meermaals bekroond en wordt op grote schaal ingezet door zowel grote als kleine partijen, van zeer eenvoudige websites tot complexe bedrijfsapplicaties.

Lees meer...

Makkelijk in gebruik

Vooral voor de site redacteur die alleen maar een artikel wil bewerken, zijn de werkzaamheden buitengewoon gemakkelijk. U logt in, ziet de site daarna net als anders, maar ziet bij ieder item een bewerk-icoontje staan. Daarmee bent u één muisklik verwijderd van een eenvoudige tekstbewerker waarmee u betreffend bericht kunt aanpassen. Opslaan en klaar is de spreekwoordelijke Kees. De aanpassingen zijn meteen zichtbaar.

Lees meer...

Gratis open source applicatie

Er bestaan content management systemen waar u tot zomaar 30.000 euro voor betaald. Dan heeft u verder nog niets, alleen de software. Aan mij is niet uit te leggen waarom bedrijven dergelijke investeringen doen. Er bestaan talrijke open source content management systemen die in basis niets kosten. Kan gratis misschien niet goed zijn dan?

Lees meer...

PHP/MySQL

Voor een CMS is een database nodig, en programmacode (scripts) om die data (de eigenlijke content) daarin op te bergen, eruit te halen (weergeven of verwijderen), of te bewerken (uitbreiden of aanpassen). Er bestaan verschillende scripttalen en database-systemen met ieder zo z'n voors en tegens. Zelf ben ik groot voorstander van PHP scripting op een MySQL database.

Lees meer...

Opbouw Joomla

Het Joomla!-pakket bestaat uit een aantal verschillende onderdelen, die dusdanig (modulair) gebouwd zijn dat het maken van uitbreidingen (zogenaamde extensies) niet zo heel moeilijk is.

Lees meer...

Voor/door wie?

Joomla! wordt over de gehele wereld gebruikt voor vele websites in alle soorten en maten. Bijvoorbeeld:

Lees meer...

Features Overview

Joomla is so much more than just a powerful content management system. Here is a list of features 'out of the box', but the true power of Joomla is in its extensibility.

Lees meer...

Overige informatie

Er is over Joomla! ontzettend veel informatie beschikbaar. Ik noem hier een paar van de belangrijkste bronnen:

Lees meer...

De naam 'Joomla'

De naam 'Jooma' is de Engelse fonetische spelling van het Swahili-woord 'jumla' dat 'alles samen' of 'als één geheel' betekent. De naam is gekozen om de verbintenis van het ontwikkel-team en de gebruikersgemeenschap te bestempelen. Zelf denk ik ook aan het het idee samen met de opdrachtgever een mooie site te bouwen: ik het raamwerk (techniek, structuur en vormgeving), u de inhoud (tekst en beeld).

Lees meer...

Alternatieven

Er bestaan veel andere open source content management systemen. Geen van deze systemen biedt in alle opzichten de ideale oplossing. Er zijn dan ook situaties denkbaar waarin Joomla! niet de beste keus is.

Lees meer...