Sites in soorten en maten

Let op: technobabbel!

Websites zijn er in soorten en maten. Dat geldt voor de opmaak en omvang, maar zeker ook voor de techniek achter de website. Normaal gesproken wilt u daar niets tot weinig van weten. Maar voor het geval u zich er toch in wilt verdiepen, treft u hier wat informatie over de uiteenlopende soorten websites die er te bouwen zijn.

Onderstaand overzicht biedt vooral een technisch onderscheid: gerangschikt van eenvoudig tot geavanceerd. Het laatste item wijkt daarvan af en is meer een onderscheid op basis van toepassing: een intranetsite kan immers ook een eenvoudige statische site zijn.

Statisch

Websites bestonden jarenlang alleen uit statische HTML-pagina's. Ze werden grafisch steeds interessanter, maar in basis waren het documenten die veel overeenkomsten vertonen met pagina's uit een boek of brochure. Webpagina's liggen echter nooit helemaal vast; je kunt ze te allen tijde aanpassen, of het nou om nieuwe gegevens of een andere vormgeving gaat.

Lees meer...

Interactief

Er is in de loop van de jaren steeds meer informatie op internet toegankelijk gemaakt. Om door de bomen het bos te kunnen zien, moet op veel websites met name de navigatie interactiever worden gemaakt. Als je bijvoorbeeld de muis over een menu-item beweegt,verandert de kleur, zodat gebruikers beter weten waar ze zitten en navigeren makkelijker wordt.

Lees meer...

Dynamisch

Steeds vaker is de pagina alleen maar het jasje voor de informatie, terwijl de inhoudelijke gegevens (de content) in een database staan en worden onderhouden via aparte webformulieren. Iedere keer als zo'n pagina wordt opgevraagd, wordt met behulp van wat scriptcode de juiste database informatie opgeroepen en op het scherm gepresenteerd. De webpagina wordt als het ware dynamisch samengesteld.

Lees meer...

CMS

Als vrijwel alle content in een database belandt (of daaruit uitgelezen wordt), spreken we meestal van een Content Management Systeem, kortweg CMS. In rap tempo worden steeds meer websites van zo'n CMS voorzien. Contentbeheerders kunnen bergen informatie onderhouden, zonder enige kennis van webopmaaktalen of sitetechniek. Bovendien ontstaan er interessante mogelijkheden voor geavanceerd gebruikersbeheer.

Lees meer...

Intranet/Extranet

In steeds meer bedrijven wordt voor de informatievoorziening en onderlinge communicatie een intranetsite in het leven geroepen. Soms is het alleen een raamwerk om documenten of bijvoorbeeld adressen te kunnen vinden; vaak ook biedt het mogelijkheden om nieuwtjes aan de man te brengen, te discussiƫren, een agenda bij te houden, smoelenboeken door te bladeren, foto's uit te wisselen et cetera.

Lees meer...