PHP/MySQL

Voor een CMS is een database nodig, en programmacode (scripts) om die data (de eigenlijke content) daarin op te bergen, eruit te halen (weergeven of verwijderen), of te bewerken (uitbreiden of aanpassen). Er bestaan verschillende scripttalen en database-systemen met ieder zo z'n voors en tegens. Zelf ben ik groot voorstander van PHP scripting op een MySQL database.

Vergelijkbare technologie├źn zijn ColdFusion, JSP of ASP, maar die zijn kostbaarder en in mijn ogen minder betrouwbaar.

Mijn voorkeur voor PHP/MySQL heeft deels met gewenning te maken (specialisering dus ook), maar ook met het open source karakter van deze oplossing, de flexibiliteit, de betrouwbaarheid en de kwaliteit. Daar is een heel betoog over te houden, maar dat wordt al gauw vergelijkbaar met discussies over Windows versus Macintosh, Firefox versus Internet Explorer, e.d.

Ik zal er kort over zijn. Het gebeurt wel eens dat een website vast loopt. Dat is voor alles natuurlijk het gevolg van slechte programmering. Maar let maar eens op hoe het webadres er op zo'n moment uit ziet. Negen op de tien keer zie ik bij probleemsites de URL eindigen op '.asp' of '.aspx'. Dat overkomt '.php' beduidend minder.