Gratis open source applicatie

Er bestaan content management systemen waar u tot zomaar 30.000 euro voor betaald. Dan heeft u verder nog niets, alleen de software. Aan mij is niet uit te leggen waarom bedrijven dergelijke investeringen doen. Er bestaan talrijke open source content management systemen die in basis niets kosten. Kan gratis misschien niet goed zijn dan?

Tot nu toe is mijn indruk eerder dat de gratis software juist vaak beter is. Er wordt door vele enthousiastelingen wereldwijd 24 uur per dag aan gewerkt, en veelal in goed georganiseerd verband. Bij eventuele problemen met de code is er onder hen altijd wel iemand die een oplossing weet of bouwt. Het open source concept brengt met zich mee dat die aanpassing ook daadwerkelijk te maken is, en wel direct. U hoeft voor zo'n verbetering dus niet te wachten op de medewerking van het kleine ontwikkelteam van uw software-bakker en hun eventuele bereidheid de aanpassing misschien in de volgende uptdate mee te nemen.

Sowieso bent u met open source software minder kwetsbaar; u zit namelijk niet vast aan de software leverancier die zijn code angstvallig afschermt. In plaats van te 'investeren in afhankelijkheid', kunt u kiezen voor 'het krijgen van vrijheid'. Dat lijkt mij makkelijk.

Wel betaalt u natuurlijk voor de implementatie van de software. Het CMS moet geïnstalleerd en geconfigureerd worden; de opmaak moet gerealiseerd worden; en de inhoudelijke structuur van de site moet worden opgebouwd. Maar die investeringen heeft u bij het dure closed source CMS ook. Overigens maakt u zich ook voor die implementatie van niemand afhankelijk; er zijn vele onafhankelijke partijen die dat op zich kunnen nemen.

Bij de keuze van het open source alternatief, is het natuurlijk wel relevant te letten op die ontwikkel- en gebruikersgemeenschap. De kwaliteit en omvang daarvan, is voor mij één van de belaangrijkste redenen om voor Joomla! te kiezen.