Site-onderhoud

Misschien wel het meest onderschatte onderdeel van de bouw van nieuwe websites, is het vooruit kijken naar de manier waarop de site onderhouden gaat worden. Onderhoud aan het raamwerk, aan het (opmaak-)technisch gedeelte, blijft meestal een taak voor de webontwikkelaar; voor actualisering van de inhoud echter (het contentbeheer), zijn uiteenlopende oplossingen denkbaar. Vaak wordt de keuze bepaald op grond van de updatefrequentie, het aantal contentbeheerders en beschikbare budgetten, soms ook door technische faciliteiten.

We lopen hier een aantal mogelijkheden langs en noemen wat voor- en nadelen.

Uitbesteden

Uiteraard kunt u het volledige onderhoud (technisch en inhoudelijk) uitbesteden aan uw webontwikkelaar. Dat is vooral interessant als u niet al te veel wijzigingen verwacht en daar zo min mogelijk omkijken naar wilt hebben.

Lees meer...

Zelf leren

Als u het onderhoud in eigen huis wilt uitvoeren, zult u (of uw medewerker) misschien zelf willen leren HTML'iseren. Als u de opmaaktaal van het web beheerst, kunt u in ieder geval het inhoudelijke deel van de site zelf bijhouden.

Lees meer...

Contribute

Een bijzonder handige oplossing is de inzet van Adobes Contribute. Met deze applicatie kunnen verschillende gebruikers via een slimme toegangssleutel de hen toegewezen pagina's bewerken, zonder enig benul van HTML of FTP. Ze kunnen ook de opmaak aanpassen en plaatjes toevoegen, maar altijd binnen de marges die wij als webontwikkelaars hebben vrijgegeven. De kans op fouten is daardoor bijzonder klein, terwijl de opmaakvrijheid groot is.

Lees meer...

Database

Als bepaalde pagina's veel onderhoud vergen, is het zinvol die informatie in een database onder te brengen. Via de zogeheten backend kunnen de database gestuurde gegevens eenvoudig worden aangepast, door beheerders die daar toegang toe hebben.

Lees meer...

CMS

Als veel informatie door veel mensen beheerd moet worden, is het handiger de inzet van een CMS te overwegen. Bijkomend voordeel is dat een goed CMS gewoonlijk in geavanceerd gebruikersbeheer voorziet, zodat verschillende functionaliteit op basis van gebruikersnaam worden toegewezen.

Lees meer...