Opbouw Joomla

Het Joomla!-pakket bestaat uit een aantal verschillende onderdelen, die dusdanig (modulair) gebouwd zijn dat het maken van uitbreidingen (zogenaamde extensies) niet zo heel moeilijk is.

Het Joomla!-framework, de kern van het systeem, regelt alle basiselementen van een website, zoals de ingelogde gebruikers, de rechten van bezoekers en gebruikers en het ophalen van gegevens vanuit verschillende bronnen. Vervolgens zijn er drie elementen binnen Joomla! die geactiveerd worden door het framework:

Componenten

Programma's geschreven in PHP die daadwerkelijke acties uitvoeren, zoals het verwerken van nieuwsberichten van platte tekst naar HTML-geformatteerde tekst. Het belangrijkste voordeel van de Componenten is echter de mogelijkheid die ze bieden om de website in kwestie functioneel uit te breiden. Hierbij kan gedacht worden aan een gastenboek, downloadomgeving, fotogalerij, etc.

Modules

Blokken op de website die naast de hoofdinhoud getoond kunnen worden. Voorbeelden zijn o.a. menu's, kalenders, willekeurige afbeeldingen en recente toevoegingen.

Plugins

Plugins transformeren tekst in de inhoud van een pagina naar een geformatteerde tekst, zonder rekening te houden met de sjablonen/templates. Een standaard bijgeleverde Mambot zorgt er bijvoorbeeld voor dat een e-mailadres in de inhoud van een pagina omgezet wordt naar een voor spambot onleesbare code. Voor het uitkomen van Joomla! 1.5 werden de Plugins Mambots genoemd.

Templates

Een template beschrijft de grafische voorstelling van de website, hierin staan de diverse css-bestanden voor de opmaak van tekst en de plaatsing van de onderdelen van de pagina.