Makkelijk in gebruik

Vooral voor de site redacteur die alleen maar een artikel wil bewerken, zijn de werkzaamheden buitengewoon gemakkelijk. U logt in, ziet de site daarna net als anders, maar ziet bij ieder item een bewerk-icoontje staan. Daarmee bent u één muisklik verwijderd van een eenvoudige tekstbewerker waarmee u betreffend bericht kunt aanpassen. Opslaan en klaar is de spreekwoordelijke Kees. De aanpassingen zijn meteen zichtbaar.

Ook het maken van nieuwe artikelen is makkelijk, mits het een toevoeging aan bestaande categorieën is (een nieuwsoverzicht bijvoorbeeld). Na het inloggen kan u in het speciale redactiemenu kiezen voor de optie een nieuw artikel te maken, u geeft aan in welke categorie het item moet komen, tikt titel en tekst, voegt eventueel afbeeldingen of andere content toe, slaat op en bent klaar.

Lastiger is het als een menu moet worden aangepast of uitgebreid. Daar heeft u uitgebreidere rechten voor nodig, en daarvoor moet u aan de zogeheten achterzijde van de site zijn, in de beheer-interface. Bovendien is dan enige kennis van de menustructuur en de werking van Joomla op dit punt noodzakelijk.

Er kan nog veel meer aan die achterkant. Als een soort hoofdredacteur kunt u beheren welke nieuwe content daadwerkelijk gepubliceerd mag worden (voor een site met meerdere auteurs), u kunt functionaliteit aanpassen of uitbreiden, gebruikers aanmaken of hun rechten (bewerk-mogelijkheden) aanpassen, et cetera. Alles echter afhankelijk van de rechten die de webmaster u heeft toegekend.

De meeste redacteuren zullen echter alleen aan de voorzijde werken. En ik toon u graag eens hoe makkelijk het is om op die manier de site te onderhouden.