Dynamisch

Steeds vaker is de pagina alleen maar het jasje voor de informatie, terwijl de inhoudelijke gegevens (de content) in een database staan en worden onderhouden via aparte webformulieren. Iedere keer als zo'n pagina wordt opgevraagd, wordt met behulp van wat scriptcode de juiste database informatie opgeroepen en op het scherm gepresenteerd. De webpagina wordt als het ware dynamisch samengesteld.

Deze vorm van dynamiek kent vele toepassingen. Gastenboeken en discussieforums bijvoorbeeld zijn meestal database-applicaties. Naar keuze kan de hele wereld of een afgeschermde gebruikersgroep deelnemen, of alleen mensen die zich willen registreren. In feite krijgen ze dan toegang tot de database. Meestal kunnen ze alleen gegevens opzoeken en raadplegen, vaak kunnen ze ook gegevens toevoegen, en soms kunnen ze deze zelfs aanpassen.

Daarnaast zijn database gestuurde webpagina's interessant voor contentbeheerders. Via een formulier (met toegangscode) kunnen zij webteksten bewerken of aanvullen, zonder verstand te hoeven hebben van opmaaktalen en websitetechniek. De nieuwspagina, een tabel met cijfers, een adressenbestand, het zijn zomaar wat voorbeelden van gegevens die beter in een dynamische pagina kunnen worden ondergebracht.

Ook kleine verkiezingen (polls) zijn vaak via een database geregeld (stemmen tellen en resultaten weergeven), of tal van mogelijkheden om meningen en andere reacties achter te laten. Denk ook aan waarderingssystemen (om cijfers of sterren toe te kennen aan producten bijvoorbeeld), logistieke beheeroplossingen of complete webwinkels.

Het onderhoud van de gegevens is niet locatie gebonden. Internettoegang en de juiste gebruikersrechten zijn afdoende. Eventueel zijn ook gegevens uit andere databases over te hevelen.

Voorbeeld

De website die we voor zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid (Leiden) mochten bouwen, kent een aantal pagina's die dynamisch worden samengesteld en onderhouden. Een voorbeeld hiervan is de adressendatabase met ruim 400 adressen van zorginstellingen in de regio (zie Zorgaanbod), met handige zoek- en selectiemogelijkheden voor de websurfers, en handige onderhoudsvoorzieningen voor de contentbeheerders.

Ook het discussieplatform Trefpunt van de Gemiva-SVG Groep is typische database applicatie, waarvan de invulling geheel aan de websurfers kan worden overgelaten.