Intranet/Extranet

In steeds meer bedrijven wordt voor de informatievoorziening en onderlinge communicatie een intranetsite in het leven geroepen. Soms is het alleen een raamwerk om documenten of bijvoorbeeld adressen te kunnen vinden; vaak ook biedt het mogelijkheden om nieuwtjes aan de man te brengen, te discussiƫren, een agenda bij te houden, smoelenboeken door te bladeren, foto's uit te wisselen et cetera.

Zo'n intranetsite is technisch gezien niet veel anders dan een internet-website. We gebruiken dezelfde manier van vormgeven, structureren en weergeven. Vaak moet alleen de hosting in eigen huis worden geregeld. En altijd moet er goed worden nagedacht over de werkelijke implementatie van zo'n intranet. Het brengt soms een heuse cultuurverandering met zich mee, voordat het intranet de verwachtingen kan waarmaken.

Een tussenoplossing is nog het zogeheten extranet. De intranetsite wordt dan op internet geplaatst en afgeschermd met een wachtwoordconstructie. Hij is daarmee alleen voor de gebruikersgroep toegankelijk, maar dan wel wereldwijd.

Vaak wordt bij intranetsites voor een CMS gekozen. Deelnemers kunnen dan samenwerken aan de inhoud en opbouw van de site. Toch is dat niet noodzakelijk; in wezen gelden dezelfde afwegingen als bij internet-websites.