Zelf leren

Als u het onderhoud in eigen huis wilt uitvoeren, zult u (of uw medewerker) misschien zelf willen leren HTML'iseren. Als u de opmaaktaal van het web beheerst, kunt u in ieder geval het inhoudelijke deel van de site zelf bijhouden.

Dit is vooral interessant als u wilt investeren in kennisopbouw in eigen huis, bijvoorbeeld omdat betreffende medewerker dan ook de intranetsite kan beheren. De lijnen zijn kort en de werkwijze is flexibel. U krijgt een eigen webontwikkelaar in huis die naar alle waarschijnlijkheid veel plezier aan het werk beleeft.

We moeten wel waarschuwen dat de leercurve steil is en dat het maken van fouten de beste manier is om te leren. Het is niet zo dat alleen bepaalde delen van pagina's toegankelijk zijn. Met de verwijdering van een enkel teken, kan de gehele opmaak geweld aan worden gedaan. Als het belangrijk is zulke fouten per se op de eigen website te voorkomen, is dit geen handige oplossing.

Voorbeelden

De website van de Gemiva-SVG Groep (Gouda) is een actieve site met een informerende en wervende taak, voor een koepelorganisatie van instellingen voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten. Een communicatiemedewerker is, na een korte HTML-cursus van ons, zelf aan het onderhouden geslagen. De nieuwtjes worden regelmatig geactualiseerd, maar ook andere tekstuele wijzigingen in bestaande en nieuwe pagina's gaan buiten ons om. Alleen voor aanpassingen in vormgeving, sitestructuur (menu) en uitbreiding van functionaliteit, benadert hij ons opnieuw.
Intussen hebben we ook de intranetsite voor deze klant mogen bouwen. Het spreekt voor zich dat de webmaster van de Gemiva-SVG Groep website ook de intranet-sitebeheerder is.