Contribute

Een bijzonder handige oplossing is de inzet van Adobes Contribute. Met deze applicatie kunnen verschillende gebruikers via een slimme toegangssleutel de hen toegewezen pagina's bewerken, zonder enig benul van HTML of FTP. Ze kunnen ook de opmaak aanpassen en plaatjes toevoegen, maar altijd binnen de marges die wij als webontwikkelaars hebben vrijgegeven. De kans op fouten is daardoor bijzonder klein, terwijl de opmaakvrijheid groot is.

Contribute is eenvoudig in gebruik; makkelijker dan Word of andere Office-applicaties zouden we durven stellen. Bovendien is het hele bestandsbeheer (up- en downloaden) goed en eenvoudig geregeld, kan er nauwelijks schade aan bestanden worden toegebracht, en is er een beveiligingsconstructie ingebouwd die voorkomt dat meerdere mensen tegelijk aan dezelfde pagina kunnen werken.

Het programma werkt nauw samen met Dreamweaver, de applicatie die voor vele webontwikkelaars de standaard is. Daar merkt u niks van, maar het is goed te weten dat u zich van niemand afhankelijk maakt; andere webontwikkelaars kunnen het Contribute-gebruik eveneens ondersteunen.

Voorbeelden

De derde website die we inmiddels voor Elfa Elementenfabriek bv mochten bouwen, is toegespitst op Contribute-gebruik. Na een 'cursus' van nog geen twee uur, actualiseert een medewerker de site alsof ze al jarenlang webmaster is.

Ook Frank Hein van Frank's Smokehouse onderhoudt zijn website met Contribute. Het is een site voor fijnproevers van allerhande gerookte waren: Frank's Smoke House, een begrip in culinair Amsterdam.