Gedrag

Interactie - het gedrag van gegevens - regelen we via ECMAScript en DOM.

Moderne websites staan niet stil. Of we het nu willen of niet, veel muisbewegingen brengen veranderingen in de pagina teweeg. Bij slechte toepassingen is dit storend, bij goede toepassingen verrijkend. Vaak is het bijvoorbeeld behulpzaam bij het navigeren: als je de muis boven een link of menu-item beweegt verandert bijvoorbeeld de kleur, waardoor glashelder is waar je zit en wat er te verwachten is.

Voor dit soort interactief gedrag maken wij als webontwikkelaars gebruik van JavaScript en Dynamic-HTML (DHTML). Een deel van die techniek zal op den duur plaatsmaken voor CSS-functionaliteit. Vooralsnog zullen wij echter veelvuldig gebruik blijven maken van de 'proven technology', omdat de browserinterpretatie bij CSS nogal eens problemen geeft.

In het Document Object Model (DOM) kunnen we bovendien dankbaar gebruik maken van gelaagde pagina's. 'Layers' kunnen over elkaar heen tekst en afbeeldingen presenteren; ze kunnen bovendien bewegen.

Vooralsnog houden we de DOM 2 specificaties aan, omdat die ook door de voorlaatste generaties browsers nog wordt ondersteund. Voor JavaScript hanteren we de ECMA-262 specificaties.