Eenmalige backup voorziening

Om bij eventuele site problemen niet van de grond af aan opnieuw te hoeven beginnen met bouwen, is een backup voorziening onontbeerlijk. Ik stel daarom eenmalige installatie en configuratie voor van een backup applicatie.

Alleen als er op de website weinig wijzigt, volstaat waarschijnlijk een incidentele handmatige backup op verzoek. Voor 'actievere' websites is deze voorziening ook in te zetten voor regelmatige backups op contractbasis. In alle gevallen gaat het erom de volgende data veilig te stellen:

  • Alle ge├»nstalleerde bestanden op de webserver voor het functioneren van het CMS en haar uitbreidingen (veelal php-bestanden) en weergeven van de interface (veelal html-, css- en afbeeldingsbestanden)
  • Alle content eigen bestanden op de webserver (meestal klant eigen afbeeldingen, documenten en media-bestanden)
  • Alle ge├»nstalleerde data op de databaseserver voor het functioneren van het CMS en haar uitbreidingen
  • Alle content data op de databaseserver (meestal klant eigen teksten, menu-indelingen, verwijzingen naar afbeeldingen, documenten en media-bestanden, user-gegevens en user generated content)

Bovendien bevat de ideale backup een handig installatieprogramma. Op een schone server is de website dan binnen een uur of twee weer on line te krijgen.