Afbeeldingen aanleveren

Regelmatig komt het voor dat u afbeeldingen moet aanleveren voor gebruik op de website. De vraag is dan altijd waar die aan moeten voldoen.

Eenvoudig gezegd komt het er op neer dat we graag de hoogste kwaliteit ontvangen die u in huis heeft. Wij moeten nog sleutelen aan zo'n afbeelding. Deze moet bijvoorbeeld worden bijgesneden of verkleind; we moeten vaak ook de kleur, helderheid en contrast nog wat aanpassen; of soms zelfs retoucheren of verwerken in collages met andere afbeeldingen.

Voor alle bewerkingen geldt dat de eindkwaliteit beter wordt als het bronbestand beter is. Een JPEG-bestand is meestal gecomprimeerd; er is veel afbeeldingsinformatie weggelaten om de bestandsomvang zo klein mogelijk te maken. Dat is handig voor gebruik op websites en verzending via e-mail. Maar het is matig als vertrekpunt van bewerkingen. We ontvangen daarom liever ongecomprimeerde bestanden:

Bestandsformaten Algemeen Applicatiegebonden
foto's (bitmapafbeeldingen) TIF, TIFF, BMP PDF, CPT
illustraties (vectorafbeeldingen) EPS ILS, CDR

Het heeft geen zin om gecomprimeerde bestanden (JPG, JPEG, of GIF bijvoorbeeld) eerst als een van deze wensformaten op te slaan. Als er niets beters voorhanden is, dan moeten we het daar gewoon mee doen.

Papieren bronnen kunnen we scannen. Dat doen we liever van echte foto's dan van drukwerk. Als u zelf moet (laten) scannen, geldt opnieuw de aanbeveling dit in hoge kwaliteit te doen en als ongecomprimeerd bestand op te slaan en te verzenden.

Over dat verzenden ten slotte, kan nog worden opgemerkt dat veel e-mailservers moeite hebben met het verwerken van grote bestanden. Wij weten van onze eigen postvakken wat ze aankunnen, maar rara hoe zit het bij u? Ga er niet vanuit dat bestanden boven de 5 MB (5.000.000 bytes) altijd maar aankomen. Regelmatig verdwijnen die zonder bericht naar virtueel niemandsland. Het is daarom handig met een extra (klein) mailbericht te checken of een verzendpoging is geslaagd. Maar u kunt natuurlijk ook op safe spelen door betreffende bestanden op cd te schrijven en per post te versturen, of gebruikmaken van onze bestandsupload voorziening.