Beveiliging websites

Het succes van internet kent helaas ook nadelen. Al die sites en servers op het web zijn interessant doelwit voor inbrekers en hackers. Zeker als de site gebruik maakt van CMS- of andere programmacode, is het belangrijk het webhuis goed te beveiligen. Het is daarom dringend aan te bevelen niet alleen de security van de provider, maar ook die van de site zelf serieus te nemen. Honderd procent veilig is niet te garanderen, maar ik bied een beveiligingspakket aan waarmee we de site behoorlijk kunnen dicht timmeren.

De situatie is te vergelijken met de eigen computer. Daarop staat een besturingssysteem (Windows bijvoorbeeld) en eigen software (Office-pakket, internet browser, mailprogramma e.d.) die regelmatig moeten worden bijgewerkt om veilig te blijven. En hoewel de eigen computer doorgaans niet zomaar via internet bereikbaar is, beveiligen we die toch met firewalls en virusscanners.

Op webcomputers (webservers) is de situatie veel gevaarlijker, omdat ze altijd via internet toegankelijk zijn. De provider zet daarom alles op alles om o.a. het besturingssysteem veilig te houden. De software die klanten zelf in de gehuurde ruimte installeren (een content management systeem bijvoorbeeld) valt echter onder hun eigen verantwoordelijkheid. Mijn advies is dan ook om die applicaties goed te beveiligen en regelmatig te updaten.