Techniek

Voor webvideo gebruiken we de techniek van streaming media. Een 'filmpje' hoeft niet eerst te worden 'gedownload', het wordt 'on the fly' afgespeeld. En dat is maar goed ook, want een videobestand kan enorm groot zijn; daar wil je liever niet op wachten. Bijkomend voordeel van de techniek van langs stromende videogegevens, is dat het totale videobestand nooit op de eigen computer komt te staan; dat is met het oog op kopieer- en reproductierechten wel zo handig.

Video streamen kan in verschillende formaten. In de toekomst zal MPEG wellicht de norm worden, maar vooralsnog maken we dankbaar gebruik van Windows Media en bijvoorbeeld Real Media. De laatste tijd is om verschillende redenen een verschuiving naar Windows Media te zien. En gezien de vergevorderde mogelijkheden om ook hdtv-formaat via deze techniek aan te bieden, is een zekere toekomstvastheid aannemelijk.

De videoregistratie zelf verloopt als vanouds. We maken met een of meer camera's een registratie, mixen die live en nemen het op. Een taperegistratie dient als backup. Tegelijk staat een computer de videogegevens te verwerken. Deze encodeert ze naar bijvoorbeeld het Windows Media formaat en stuurt de gegevens door naar de streamserver. Tegelijk wordt er ook een bestand naar de harddisk geschreven.

Kijkers kunnen live aanhaken op de stream via de streamserver; ze hebben de afspeelsoftware nodig van het uitgezonden formaat (Windows Media Player bijvoorbeeld, dat standaard op Windows systemen wordt geïnstalleerd en gratis verkrijgbaar is voor andere besturingssystemen). We bieden via een website de benodigde link aan.

Na afloop van de uitzending kunnen wij op de harddisk weggeschreven bestand voor 'on demand' vertoning beschikbaar maken. Daartoe plaatsen we het op een streamserver en maken het via een weblink toegankelijk. Uiteraard is ook voor deze weergave een geschikte player nodig.

Binnen verschillende streaming formaten is het mogelijk stuurcodes mee te geven voor o.a. de vertoning van sheets of weblinks. We maken daar dankbaar gebruik van als we bijvoorbeeld lezingen registreren. De sheets die de spreker gebruikt kunnen we ook on line beschikbaar maken, en keurig met de videovertoning mee laten lopen; zowel live als on demand. Het alternatief is om de sheets mee te filmen (slechte kwaliteit), of via een scanconverter echt in de videomix mee te nemen. De leesbaarheid is dan echter pas acceptabel bij uitzendingen op televisiekwaliteit. De techniek met losse sheets is ook bruikbaar voor vertoning in lagere bandbreedtes.