PERSBERICHT

TROS Klassiek geeft Liszt Pianoconcours extra dimensie via Internet

Stem mee voor de Interactieve TROS Publieksprijs!

Voor het eerst in de geschiedenis van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours, kan het publiek een eigen stem laten horen. Naast de juryprijzen, kunnen kandidaten tijdens de vijfde editie van dit fameuze concours in aanmerking komen voor een speciale Publieksprijs. De TROS zal deze uitreiken aan een van de negen halve finalisten. Dit gebeurt op basis van de keuze die het publiek kenbaar maakt via de web-site van TROS Klassiek. Daar kan eenieder die dat wil, kort na de halve finales, waar ook ter wereld beluisteren hoe de negen kandidaten de compositie Unstern vertolkten. Op basis daarvan kan het publiek een stemformulier invullen, en zo een eigen 1e, 2e en 3e plaats toekennen.

Op 27 maart worden de digitale stemmen geteld, om de winnaar van de Interactieve TROS Publieksprijs op de feestelijke finale-avond bekend te kunnen maken. De 'publieksfinalist' kan een radio-uitzending tegemoet zien: een speciale opname die de TROS op Radio 4 zal uitzenden. Ook de officiële concourswinnaar (aangewezen door de 'echte' jury), zal op Radio 4 te horen zijn. De TROS zendt de finale namelijk live uit in het programma 'Avondconcert'. Bovendien zal de prijsuitreiking en het slotconcert in beeld en geluid via de website te volgen zijn. Dit is uniek en vooral bijzonder voor de familie van de internationale kandidaten; die kunnen zo op veelal grote afstand toch getuige zijn van dit piano-evenement.

De halve finales vinden plaats op dinsdag 23 en woensdag 24 maart in de Grote Zaal van Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht. Vanaf de volgende dag zijn de geluidsregistraties te beluisteren via http://klassiek.tros.com/liszt/. Eerder (vanaf 20 maart) kunnen site-bezoekers daar al foto's en wat basisgegevens van de negen halve finalisten aantreffen. In een stemformulier kan iedere bezoeker een eigen top 3 samenstellen; tot vrijdagavond 27 maart 19.00 uur, het moment waarop de stemmen geteld zullen worden. Onder de stemmers, de interactieve deelnemers aan deze Publieksprijs, zal de TROS een aanzienlijk aantal cd's en concertkaarten verloten. De cd bevat opnamen van enkele concerten uit de halve en hele finale van het concours, terwijl de concertkaartjes toegang geven tot een van de vele concertproducties die de TROS in Muziekcentrum Vredenburg verzorgt.

De halve finalisten zijn:
Olivier Besnard, Frankrijk
Jing Du, China
Jean Dubé, Canada
Mikhail Fomin, Rusland
Dmitry Grigortsevich, Rusland
Yundi Li, China
Elena Nesterenko, Rusland
Masaru Okada, Japan
Mariangela Vacatello, Italië

Meer informatie op TROS Klassiek: klassiek.tros.com