Projectie

Voor projectie van het hdAV-programma, gebruiken we bij voorkeur een hoogwaardige beamer en een groot scherm, in een (licht) verduisterde ruimte. Vergelijk het belang daarvan met bioscoopfilms: een vertoning in de bioscoop heeft veel meer impact dan op een televisiescherm.

Bij projectie van een hdAV-show ligt de ondergrens aan beeldresolutie toch wel op 1024*768 (XGA, 0,8 megapixel). Minstens zo belangrijk is echter de beeldtechnische kwaliteit van de beamer. Met LCD- of DLP-beamers zijn er belangrijke problemen die digitale projectie nog op grote afstand hielden van diaprojectie: bij stilstaand beeld bleef de pixelstructuur veelal zichtbaar (je kon 'pixels tellen') en de kleurweergave schoot over het algemeen ernstig tekort. Daarnaast was de helderheid, de briljantie en gedetailleerdheid van het projectiebeeld vaak beduidend minder dan we van diaprojectie zijn gewend.

JVC heeft inmiddels een projectietechniek geïntroduceerd die deze problemen verhelpt, zodat het projecteren van digitale foto's kwalitatief gezien wel heel dicht bij diaprojectie komt te liggen. Met de LCOS/D-ILA techniek lopen de pixels als het ware in elkaar over, waardoor het beeld nagenoeg pixelloos is. Bovendien is de kleurweergave bijzonder natuurgetrouw. Tel daarbij op dat de briljantie subliem is en de detaillering tot in de hoogste en laagste lichten zeer genuanceerd is. Zo is er dan eindelijk een betaalbare beamer die het onderscheid tussen dia en digitale projectie doet verdwijnen.

We bevelen daarom van harte de JVC D-ILA beamers aan, bijvoorbeeld de SX21.