Presentatie

De opmaak van pagina-elementen - presentatie van gegevens - regelen we via CSS.

In Cascading Stylesheets (CSS) leggen we de opmaakkenmerken vast van de (X)HTML-elementen die we voor de structurering van onze informatie gebruikten. Deze opmaak wordt expres in een ander bestand vastgelegd, zodat meerdere webpagina's daar gebruik van kunnen maken. We kunnen zo in één klap alle tussenkopjes van uiterlijk doen veranderen, om eens wat te noemen.

Ook de opbouw van de pagina, de vraag welk blokje waar komt te staan, wordt steeds meer vanuit CSS geregeld. Het gaat hier dus om meer dan alleen tekstkleurtjes, lettertypes of lettergrootte. En de CSS-techniek biedt vergaande mogelijkheden om elementen 'getrapt' op te maken. De opmaak van tussenkopjes in bepaalde delen van de pagina (footers of headers bijvoorbeeld) kunnen daardoor afwijken van tussenkopje in andere delen (basis tekst of nieuwsberichten bijvoorbeeld).

Voor verschillenden media kunnen we bovendien afwijkende stylesheets gebruiken. U ziet dat bijvoorbeeld als u deze webpagina afdrukt: voor de printer gelden andere opmaakkenmerken dan voor het scherm.

De normen voor deze opmaaktaal, vastgelegd door het World Wide Web Consortium (W3C), veranderen af en toe, en de browserinterpretatie verschilt helaas nogal eens. Wij hanteren voor de meeste nieuwe websites de CSS 2.1 specificaties. Voor wat betreft de browserinterpreatie moeten we op ervaring varen.