Hallo Cuno en Hans,
Mijn inziens kan de klankkleur van het commentaar ook te maken hebben met aanpassingen. Hoe sterk is het commentaar opgenomen en hoe sterk komt het signaal de versterker dan binnen en zijn de luidsprekers goed aangepast aan de eindversterker. Vooral als er bij de weergave loudness gebruikt wordt is dit van groot belang! In een commentaarstem (ik hou van de Nederlandse benaming) mag best wat meer hoog zitten dan in de muziek, dan stoort het elkaar minder en kan de muziek wat harder worden uitgestuurt. Zelf gebruik ik bij het commentaar een limiter en hierdoor wordt het commentaar ongeveer 4dB krachtiger. Zo nodig zet ik op het commentaarspoor nog een equlizer om de klankkleur wat bij te regelen, maar veel regel ik niet bij. Soms iets hoog eraf en wat laag erbij, maar heel weinig en aan de middentonen kom ik liever niet.
De commentaarstem is de baas in een geluidsmontage en moet overal even hard klinken, dezelfde klankkleur hebben en met volle modulatie worden uitgestuurt, d.w.z. tot ongeveer -1dB. De muziek en de luidseffecten moeten hieraan worden aangepast. De hardste passage van de muziek neem ik op tot ongeveer -6dB / -8dB. Als er dan commentaar komt gaat de muziek ongeveer 9dB naar beneden. Het resultaar hiervan is dat de muziek en het commentaar in de eindmontage in een goede verhouding liggen. Anders gaan mensen klagen dat ze de muziek te hard vinden, zeker bij ouderen. Mijn inziens moet met deze werkwijze de klankkleur van het commentaar bij Hans toch goed komen.
Wat ik hier geschreven heb is misschien niet direct het juiste antwoord op de vraag van Hans, maar ook andere mensen die geluid monteren hebben er misschien wat aan.
Misschien hoor ik nog van jullie.
Groeten van Chris Breet