Auteur Topic: video camera  (gelezen 13997 keer)

Edwin de Serière

  • Nieuweling
  • *
  • Berichten: 17
video camera
« Gepost op: 29 mei 2009, 17:30:32 »
Hallo,

Sinds 04-05-2009 heb ik wings3 advance versie, en wil ook een videocamera aanschaffen.
Op welke eigenschappen van de camera moet letten en kan ik de video beelden ook gebruiken in wings.
Zelf heb ik op het oog een DCR-SX50E FLASH NL type van Sony te zien op cameraland.nl

In afwachting van jullie reacties met groet,

Edwin de Seriere

Henk van der Vleuten

  • Held
  • *****
  • Berichten: 216
Re: video camera
« Reactie #1 Gepost op: 30 mei 2009, 11:34:54 »
Beste Edwin,

Je gecombineerde vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Toch wil ik een poging wagen.

Om achteraan te beginnen: video in Wings Platinum implementeren word door velen gedaan, maar heeft bij de modernere cameras wel wat implicaties door de manier van comprimeren van het beeldmateriaal. De enorme stroom van beeldpixels zijn te verwerken dank zij het gebruik van een codec (encoder/decoder). De telgen van de laatste tijd, zeker die de informatie op een kaartje vastleggen m.b.v. het mpeg4 protocol willen bij WP3.7 nog wel eens problemen opleveren. Op het duitse Stumpfl forum (www.stumpfl.com/forum/) vind je daarover veel informatie. Naar wat er over de in september verwachte WP4 bekend is, zijn daar de mogelijke problemen opgelost.

Dan de camera zelf: ik begrijp dat je neigt te kiezen voor een klein handig apparaat voor niet al te veel geld. Op zich geen slechte gedachte. Bedenk echter wel dat zo'n klein apparaatje ook elke beweging van je hand en arm registreert. Hoe zwaarder zo'n camera, hoe meer die beweging gedempt word. (Semi)profi's kiezen dan ook niet voor niets voor zo'n grote schoudercamera. Dat je daar niet voor opteert is zo duidelijk als wat: gewicht maar vooral prijs.
De ongewenste beweging dempen doe je het best met een statief. Dan vooral beweging in beeld registreren, weinig en langzaam zoomen en vooral zo min mogelijk pannen, tenzij je een statief met fluid kop gebruikt.

Een belangrijke essentie van je voorlopige keuze is het SD type camera.  Die levert alleen beelden van 720x576 pixels en dat houd weer in dat je je video in een WP show altijd in een venster moet tonen om forse onscherpte te vermijden. De keuze aan HD cameras, ook bij Sony, is vandaag de dag groter dan die van het SD type. Natuurlijk hangt daar weer een prijskaartje aan. De oudere HD cameras leverden een beeld van 1440x1080 pixels, maar de nieuwere zijn vrijwel allemaal full HD (1920x1200 pixels). Om die ±6x grotere beeldinhoud te kunnen verwerken was dat nieuwere mpeg4 protocol nodig waar voorheen met mpeg2 kon worden volstaan. Opslag op tape, CD of harde schijf was vanwege het volume de enige mogelijkheid, nu kan het op een flash geheugenkaartje.

De op komst zijnde versie 4 van WP gaat HD video in alle versies ondersteunen, ook in de gratis Basic versie.

Kortom: overweeg je aanschaf nog eens en als je nog meer vragen mocht hebben vind je deze plek vast weer terug.

Henk
« Laatst bewerkt op: 1 juni 2009, 12:33:08 door Henk van der Vleuten »

Edwin de Serière

  • Nieuweling
  • *
  • Berichten: 17
Re: video camera
« Reactie #2 Gepost op: 1 juni 2009, 12:28:54 »
Dag Henk,

Allereerst hartelijk dank voor je aanbevelingen, het heeft mij goed op weg geholpen in welke richting ik het moet gaan zoeken.
Voorheen werkte ik nog met Wings 2 de beeldmodule, en aangezien ik in wings 3 ook met video beelden kan gaan werken is ook mijn interesse gegaan naar welk soort voor camera ik moet gaan gebruiken.

Mocht ik een keuze gemaak hebben ga ik jou graag raadplegen.

Met groet,
Edwin