DIAav en HDav - Software > Videobewerking

Welke Video Montage Software

(1/2) > >>

Hans Rensen:
Wie op de Photokina heeft rondgesnuffeld of de mediaberichten in de gaten houdt, ziet net als ik een gestaag samensmelten van fotografie en video. Kijk maar naar de Nikon D90 die ook HD-flimpjes kan maken. Op de SGG-dagen zien we af en toe ook voorzichtige voorbeelden van video-integratie. In mijn eigen praktijk sluipt video er ook in en ben ik nu serieus op zoek naar videomontage software. Nu kom ik oorspronkelijk uit de TV-hoek waar twee systemen dominant zijn: AVID (PC en Mac) en Final Cut Pro (alleen Mac). In de "prosumers" markt kom je een veelvoud aan softwareprogramma's tegen. Als ik mij op de hoofdstroom richt dan heb je Pinnacle (dat trouwens onderdeel vormt van Avid) met Studio, Studio Plus en Studio Ultimate. Ga je nog een stap hoger dan kom je bij Avid Liquid 7, Pro 7 etc. Daarnaast gooit Sony hoge ogen met 4 producten waarbij ik mij richt op Movie Studio Platinum Pro Pack en Vegas Pro (wel prijzig). Tot slot kun je bij Adobe nog kiezen voor Première.
Afijn.... voor fotobewerking kies je tussen Photoshop of PaintShop Pro en dat is een stuk gemakkelijker. Ik kan door de bomen het bos nauwelijks meer zien en dan laat ik nog een heleboel "pinoccio"-programma's achterwege.
Zeer recent heb ik matige ervaring opgedaan met het opnemen in DV, monteren in Final Cut Pro (door een bevriend editor) en het vervolgens invoegen in Wings Platinum. Final Cut Pro werkt alleen op een Mac. De mooiste kwaliteit die je daar dan uithaalt is Qicktime (MOV). Allemaal prachtig maar zodra je het moet converteren wordt het toch minder mooi. De converter naar WMV of AVI levert in mijn ogen niet het beste resultaat.
Met het oog op de nabije toekomst is het belangrijk om "full-HD" te kunnen monteren en uiteindelijk goed te verwerken in ons gewaardeerde Wings Platinum.
Wie o wie heeft deze vergelijkbare zoektocht gemaakt en heeft nuttige tips.

Hans Rensen

Piet Huijgens:
hallo Hans

Zelf gebruik ik af en toe video in mijn series.
Ik heb gekozen voor een videocamera met het AVCHD compressie systeem met sd kaartjes en gebruik Pinnacle studio 11 als software welke voor mij prima werkt.
Wanneer je wilt kun je in de toekomst Pinnacle studio 11  upgraden naar Advid Liquid 7 ; je hebt dan de grondbeginselen van het programma al onder de knie en het heeft een Nederlandstalige workflow ,wat voor mij de doorslag gaf.

De uitvoer met FullHD video in Wings Platinum conventeer ik nu naar WMV en over resultaat ben ik redelijk tevreden.


Piet Huijgens

Hans Rensen:
Dank Piet voor je reactie; met name je opmerking over een mogelijke upgrade naar Avid Liquid 7 spreekt mij wel aan. Weet jij of de interface van Studio 12 (is het nu al) aansluit op de Avid Liquid interface? 

Hans

Henk van der Vleuten:
Hallo Hans,

Ik werk nu een jaar met HD video en bewerk die voor met Canopus Edius Pro alvorens de gewenste videofragmenten in WP te importeren. Aanschaf van CEP is een vrij kostbare zaak, maar heb die gedaan op instigatie van Klaus Stange destijds in Houten en daarna in Corrour. Het bijzondere aan CEP is de HQ encoder die zeer goede resultaten levert, beter dan welke andere encoder ook.
Verder heeft CEP heel veel mogelijkheden op het gebied van filters, effecten enz. De effecten vind ik niet zo bruikbaar maar met de filtering heb ik zeer positieve resultaten bereikt qua kleuraanpassing aan de voorafgaande en volgende stills. Een Canon SLR en een Sony camcorder verschillen nogal veel qua kleurcontrast t.o.v. elkaar. Verder kon ik erg gemakkelijk een plugin installeren om het effect van uit de hand genomen shots te stabiliseren. Niet te versmaden is ook het flinke aantal converters van/naar andere protocollen.
Kortom naarmate ik het zeer uitgebreide programma beter leer kennen, wordt ik er steeds enthousiaster over.
Sinds enige maanden is er ook een voordeliger versie te koop, Canopus Edius Neo. Ik heb geen idee wat Neo minder kan dan de Pro, maar dat is vast wel uit te zoeken op de Canopus website.
Tot slot nog een uitspraak van Klaus Stange op het oude duitse Stumpfl forum: wat je ook kiest, als profi kom je uiteindelijk toch op Canopus Edius Pro uit om echt kwaliteitswerk te leveren. Of dat (nog) waar is kan ik niet beoordelen, wel dat ik de aanschafprijs steeds minder bezwaarlijk ben gaan vinden.
Henk

Henk van der Vleuten:
Hallo Hans,

Nog een kleien aanvulling:
Klaus gebruikt ook Adobe premiere naast Canopus Edius. Waarom heeft ie wel eens verteld, maar ben ik vergeten. Moet iets te maken gehad hebben met Photoshop en/of zo.
Je zou hem eens een mailtje kunnen sturen, hij is erg bereidwillig om zijn ervaring over zulke onderwerpen te delen.
Je oorspronkelijke vraagstelling op het duitse Stumpfl forum zetten is natuurlijk een andere optie. Op dat forum participeren naast Klaus nog een paar specialisten op video gebied, waaronder Gucki, een van de beste cameralieden van de WDR. Hij doet pas een paar jaar mee op HDAV gebied en eindigde onlangs als beste op het festival van AV-Dialog in Dabringhausen.

Henk

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie