DIAav en HDav - Software > Fotobewerking

Adobe Lightroom

(1/2) > >>

Marco Ising:
Vraag,

Met Adobe Lightroom als externe editor wil ik foto's bewerken. Echter als ik foto's bewerk in Lightroom moet ik deze eerst exporteren en dan kan Platinum er weer verder mee.
Is er een manier om de Lightroom veranderingen rechtstreeks in Platinum te laden?

Groeten,

Marco

Henk van der Vleuten:
Hallo Marco,

Heb je Adobe Lightroom bij Wings Platinum -> Globale Opties -> Media Editor aangemeld? Dan kun je toch vanuit WP toch Lightroom openen en daar je (na)bewerkingen doen.
Of werkt dat wel met bijv. CS2 en niet met Lightroom?

Groeten,

Henk

Cuno Wegman:
Hoi Marco,

Bij iedere externe editor zul je de resultaten van de bewerkingen moeten opslaan. En als je een editor gebruikt die standaard werkt met een bestandsformaat waar WP niet mee kan werken, dan is dat opslaan eventueel exporteren (hetgeen eigenlijk niet anders is dan 'opslaan als...').

Omdat WP niet werkt met RAW-bestanden (dat is namelijk niet 1 soort bestandsindeling, maar een verzamelbegrip voor heel veel verschillende merkgebonden bestanden) werkt, is er geen andere manier dan de wijzigingen die je in Lightroom aanbrengt op te slaan in een vorm die WP kan begrijpen.

Marco Ising:
Hallo Henk,

Het aanvinken als externe editor is gebeurd. Ook tot mijn verrassing werkt Lightroom anders dan CS2. Het is zoals Cuno het beschrijft. Het wordt in een format vastgehouden waar Platinum niet mee overweg kan.

Cuno, bedankt voor de toelichting; Ik heb nu wat handigheid in de handelingen die nodig zijn

Anton Sollie:
Hallo,
zover als ik het heb begrepen.
Lightroom laat je het bestand zien welke je hebt ingevoerd.
Als je in lightroom veranderingen aanbrengt aan dat bestand, dan worden deze bewerking pas toegevoegd aan het bestand bij exporteren.
Dus je hebt een foto bestand, en een soort bewerkings bestand.
Lightroom laat je dus na bewerking dat zien, maar het originele bestand is nog steeds intakt.
Pas na exporteren, wat eigenlijk ook opslaan is net zoals bij een ander progamma, worden de bewerkingen op de foto losgelaten.

Groet Anton

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie