DIAav en HDav - Software > Presentatiebewerking Wings

Watereffect tijdens presentatie

<< < (2/4) > >>

Brigit Benders:
Hoi Marco Jaap en Cuno

Ik heb ook last van dat effect vooral in de wolken partijen (vaak in de hoge lichten) ik heb het contrast van de beamer al iets lager gezet en de curves bij sommige beelden komen niet op 100% uit. Dat is niet optimaal natuurlijk, en ik zou ook graag een oplossing willen zien!
Alvast hartelijk dank.

Groet Brigit

Marco Ising:
Hallo Cuno,

Testbestand en enkele beelden heb ik opgestuurd.
Het lijkt wel ergens hardwaretechnisch; gisteren schreef ik nog dat het in de zwarte partijen zit, maar vandaag zat het bij dezelfde serie over alle beelden, inclusief de lichte en dan in mindere mate als gisteren.
Ik heb bij een andere show met minder beelden het vinkje aangezet bij create display data en optimize images en een exe bestand gemaakt met
compressiefactor hoogste kwaliteit. Bij deze instelling heb ik over alle
beelden een lichte rimpeling. Deze serie is een kleine 12 minuten lang.
Tevens heb ik een serie gemaakt op de maat van de beamer; en dan is de rimpeling verdwenen, er blijft dan een kleine trilling over.

Ik ben nu net als Brigit nu wel steeds meer geinteresseerd in je analyse.

Groeten,

Marco

Cuno Wegman:
Hallo Marco,

Het optreden van wat jij omschrijft als het watereffect, wordt veroorzaakt door een gebrek aan kleurdiepte, ergens in de keten van plaatje via grafische kaart naar het scherm of de beamer. Zowel jij als Brigit noemen de beamer expliciet, maar het beeldscherm niet.
De show en de bestanden die je mij hebt toegezonden vertonen bij mij (op het beeldscherm) dit verschijnsel niet. Ik kan het wel forceren door de kleurdiepte van de grafische kaart omlaag te zetten.
Ik verwacht dat het effect ook bij jou op het beeldscherm (nagenoeg) niet zichtbaar zal zijn, maar wel met de beamer.
Veel beamers hebben een duidelijk minder kleuronderscheidend vermogen, waardoor minder kleurnuances weergegeven kunnen worden dan de grafische kaart verstuurt (die kunnen dus niet het volledige palet van 32 (24) bit kleurdiepte weergeven). Daardoor ontstaat dit watereffect: de verschillen tussen vlakken met nagenoeg gelijke kleuren (vooral zachte tintovergangen) worden groter, en daardoor zichtbaar.

Jij schreef 'Tevens heb ik een serie gemaakt op de maat van de beamer; en dan is de rimpeling verdwenen'.
Het is altijd noodzakelijk om het presentatiebestand te maken in de resolutie van de beamer. Doe je dat niet, dan moet hetzij de grafische kaart, hetzij de beamer het beeldsignaal omrekenen naar de resolutie van de beamer. En dat levert naast kwaliteitsverlies ook een (sterk) verhoogd risico op bijverschijnselen, zoals dit watereffect.

Marco Ising:
Hallo Cuno,

Het watereffect treed inderdaad niet op tijdens presentatie op het scherm
maar alleen via de beamer. Het is overigens een bewegend effect.  Het andere effect wat je beschrijft ken ik wel, als je goed gescande foto's op een website plaats zie je inderdaad dat soort overgangen.
Ik ga ervanuit dat het niet op maat zijn van de show op de beamer de oorzaak is en zal er rekening mee houden.

Bedankt voor je analyse,

Marco

Adri Snijders:
jj

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie