Hallo Herman,
Paardenmiddel 3 (voor een al gemaakte show) zou kunnen zijn:
maak van de bestaande show een video, zet deze in in een iets verkleind formaat in een nieuwe show (1920x1080).
Zo loop je niet het risico dat eventuele beeldvelden met andere beeldverhoudingen tot ongewenste bijverschijnselen leiden.
Maar eerst even terug naar de technische oorzaak van het probleem.
De mogelijkheid om een zwarte marge rond het beeld te laten maken door WP vindt haar oorsprong in de analoge tijd. Om te voorkomen dat transmissiefouten aan het begin en einde van beeldlijnen tot ongelijke randen van het beeld zouden leiden, en de (bij tv-uitzendingen en video-opnamen daarvan) de eerste en laatste beeldijnen (met daarin o.a. teletekst-informatie) vreemde blokjes en lijnen zouden tonen, werd het beeld iets ingezoomd zodat de fysieke randen van het beeldscherm altijd zouden zorgen voor een mooi strak omkaderd beeld.
Bij een digtitale tv en een digitale bron, mag (kan?) dit verschijnsel zich niet meer voordoen.
Als dat toch gebeurt, moet de communicatie tussen video-speler en beeldscherm/tv nader bekeken worden. Ik vermoed dat er dan toch ergens een analoge schakel in het traject zit.
Bijvoorbeeld: als de door jou genoemde tv via een volledige DVI-I-kabel is aangesloten op een computer (DVI-kalbe MET de vier aansluitpennen in kruisvorm), dan zal de tv het signaal analoog ontvangen, en niet digitaal. Met de bijbehorende omrekening als gevolg.
Dan de oorzaak (en oplossing) van het WP-probleem.
Als de show gemaakt is met een screen met een grootte van 1920x1080 (dus 16:9), en de video in het zelfde formaat gemaakt wordt (eventueel afgezien van het feit dat de hoogte eigenlijk 1072 of 1088 zou moeten zijn om een 16-voud te zijn), dan hoeft de optie "Beeldvullende uitvoer" helemaal niet aangevinkt te worden.
Deze optie is eigenlijk alleen nodig als het resultaat een video-dvd moet gaan worden (en daarmee een - technisch bepaalde - vaste resolutie heeft van 720x576) en de screenverhouding een andere is dan de standaardverhoudingen 4:3 of 16:9. Dan wordt er voor gezorgd dat de beschikbare beeldpunten maximaal gebruikt worden (feitelijk wordt de film/video dan anamorph opgenomen (niet-vierkante beeldpunten) en wordt in het bestand aangegeven met welke verhouding deze zou moeten worden weergegeven om correct te zijn).
Als het mpeg-bestand NIET bestemd is om een "echte" video-dvd van te maken (en omdat jouw tv HD of HD-ready is, zal een dvd alleen maar kwaltiteits verlies opleveren, dus dat zul jij niet doen [of niet moeten willen]), dan is deze optie dus niet nodig om een mpg-bestand te maken met de juiste resolutie en beeldverhouding.
En als je die optie niet kiest, kun je alsnog de gewenste breedte invullen voor een zwart kader om de film heen.
...maar gezien hetgeen ik hierboven schreef over de technische oorzaak: dat kader zou je eigenlijk niet nodig moeten hebben...