Hallo Henk,
In wezen heb je gelijk denk ik. De verwarring, waaraan ook Jan onbewust in mee is gegaan komt, omdat de Europese PAL standaard destijds ontworpen is voor 50 Hz. De televisie industrie is echter al vele jaren geleden TV's gaan maken met een beeldherhalingsfrequentie van 60 Hz (interlinierend wel te verstaan - dus 30 hele beelden per seconde). Dat geeft een rustiger beeld omdat men niet meer afhankelijk was van de uiterst kleine variaties van de frequentie (50 Hz +- 0,5%) van ons electriciteitsnet.
Stel Hilversum zend uit op exact 50 Hz, maar het opvallende licht in jouw huiskamer wijkt net dat ietsiepietsie af: gevolg een flikkerend beeld. Het synchroniseren van het beeld op jouw TV op het signaal uit de kabel of ether met een 'afwijkende' beeldherhalingsfrequentie kon pas goed op gang komen toen men complexere halfgeleider IC's kon gaan maken, jaren geleden dus.
Samenvattend: de moderne TV geeft het binnenkomende 50Hz signaal (PAL standaard) met 60 beelden per seconde (Fps) weer.
Als je nu het signaal van een 60 Fps filmje aanbied wordt dat ook goed weergegeven.
Het is wel zo dat het verschil tussen PAL en NTSC meer inhoudt dan de beeldherhalingsfrequentie. De ietwat denigrerende uitdrukking Never The Same Colour spreekt boekdelen. Het zou de vraag kunnen zijn of de kleurinhoud van een op NTSC ingestelde SLR wel datgene is wat de gebruiker er van verwacht. (Canon staat toch bekend om zijn diepe kleuromvang!
).
Ik ben benieuwd naar opvolgende reacties.
Henk (de andere)