avForum

DIAav en HDav - Software => Videobewerking => Topic gestart door: Berntet op 26 juli 2008, 22:04:58

Titel: Inlezen MPG-bestand
Bericht door: Berntet op 26 juli 2008, 22:04:58
Hallo Allemaal,

Ik kom van vakantie terug en wil een filmpje gebruiken in mijn presentatie. het is een mpg-bestand. Volgens de 'Help' kan ik avi, wmv en mpg gebruiken. Het filmpje wordt gewoon afgespeeld met de Windows mediaplayer én met de Cyberlink PowerDVD. Bovendien heb ik Wings 3 Pro. Dus heb ik volgens mij wel de juiste codecs op mijn pc. Maar ik krijg er geen geluid uit als ik het op de tijdlijn plaats. De beelden verschijnen normaal, maar het geluid ontbreekt. Als ik het filmpje op een audiospoor probeer te plaatsen krijg ik een verbodsbordje te zien. doe ik iets fout en wat dan?
Graag jullie hulp.
Titel: Re: Inlezen MPG-bestand
Bericht door: Jaap op 28 juli 2008, 08:43:09
Hallo,

Probeer eens het flimpje vanuit de mediapool naar een leeg gedeelte van de tijdlijn te slepen, dus niet op een spoor.
Wings Platinum maakt dan zelf een video en een bijbehorend audiospoor aan...

gr. Jaap
Titel: Re: Inlezen MPG-bestand
Bericht door: Berntet op 28 juli 2008, 21:00:26
Dag Jaap,

Sorry dat ik dat vergat erbij te schrijven, maar dat lukt dus ook niet. Zo was ik al begonnen. Vervolgens heb ik het filmpje eerst naar een afbeeldingsspoor gesleept. De beelden verschijnen dan keurig zoals het hoort. En als ik het filmpje dan ook nog naar een audiospoor sleep, krijg ik het verbodsbordje. Dus bij beide methoden vang ik bot.

Berntet
Titel: Re: Inlezen MPG-bestand
Bericht door: Jaap op 28 juli 2008, 21:46:01
Hallo Berntet,

Het zou kunnen zijn dat het audiogedeelte niet helemaal compatible is, bijvoorbeeld door compressie.
Probeer het videobestand eens te converteren via een freeware converter, volop te vinden op internet.

Video wordt geplaagd door een zeer grote hoeveelheid plugins en codecs  >:( , het zou zomaar kunnen dat je het daar moet zoeken...

gr. Jaap
Titel: Re: Inlezen MPG-bestand
Bericht door: Berntet op 29 juli 2008, 23:59:36
Dag Jaap.

Kun je iets precieser zijn? Ik heb nu eigenlijk nog geen idee wat je bedoelt. De bestanden zijn oorspronkelijk afkomstig van een JVC-videocamera, de GZ-MG330, en waren vervat in een MOD-bestand. Daar had ik nog nooit eerder van gehoord en is kennelijk een bestandstype van JVC. Of zegt het jou wat meer? Ze zijn via Cyberlink PowerDirector omgezet naar mpg. Dat programma werd erbij geleverd en binnen dat programma vind ik een hoop omzetmogelijkheden. Maar ik heb absoluut onvoldoende kennis van video om daar gemotiveerd een keuze uit te maken. Ook door de onbekendheid op dit terrein begrijp ik hele stukken van de helpfunctie van dat programma niet en dus heb ik maar wat gedaan. Op videogebied ben ik een totale nieuweling, dus is het best mogelijk dat ik een verkeerde keuze gemaakt heb. Voor mij is nu echter de vraag hoe ik daar achter kom.
Als je me verder kunt helpen, graag!

Berntet.
Titel: Re: Inlezen MPG-bestand
Bericht door: Joris op 30 juli 2008, 14:03:04
Dat MOD-bestandsformaat zegt mij niks. Zou je het eens door GSpot (http://www.headbands.com/gspot/) kunnen laten bekijken? Deze gratis applicatie analyseert de bestandsgegevens en beoordeelt welke audio- en video-codecs nodig zijn en of deze al aanwezig zijn op jouw systeem.
Je weet dan welke codecs je eventueel moet installeren en welke conversieslag je desnoods moet toepassen.

Als het in basis al een MPEG2-file is, wil het ook nog wel eens helpen hier de bestandsextensie op aan te passen. Als je er een <filename.mpg> of <filename.m2t> van maakt, snapt Wings ineens waar-ie het zoeken moet.
Titel: Re: Inlezen MPG-bestand
Bericht door: Joris op 30 juli 2008, 14:21:53
Op de JVC site zie ik dat de MOD-file een MPEG2 program stream zou moeten zijn. Dit maakt de kans wel erg groot dat je met alleen het hernoemen van de bestandsextensie (naar MPG) al klaar bent. Dat zou mooi zijn, want vlot voor elkaar en kwalitatief beter (met iedere conversieslag verlies je immers kwaliteit, en die is met SD video toch al niet om over naar huis te schrijven).

Anders is toch echt een GSpot (geen woord om op te googlen :)) analyse nodig. In de MPEG-container zou nog multichannel audio kunnen zitten waar Wings niet mee overweg kan. Dan is helaas toch conversie nodig. Erg aannemelijk is dat echter niet.
Titel: Re: Inlezen MPG-bestand
Bericht door: Berntet op 31 juli 2008, 22:01:54
Dag Joris,

Met deze opmerkingen ga ik aan de gang. Ik ben ondertussen ook druk met andere zaken zodat ik waarschijnlijk pas volgende week weer reageer. Als dat de oplossing zou zijn, vind ik het des te vreemder. Het bij de camera geleverde programma zet de mod-files om in mpg. Dan zou WP er toch geen problemen mee mogen hebben? En toch neemt WP3 het audiospoor niet waar, terwijl het er wel is en - zoals eerder geschreven - gewoon goed af te spelen is in de windows mediaspeler.
Ik meld me wel weer.
Bedankt!

Berntet
Titel: Re: Inlezen MPG-bestand
Bericht door: Joris op 31 juli 2008, 22:13:54
Als gezegd zou ik eerst proberen domweg de extensie handmatig aan te passen; dus nog even niet het conversieprogramma van JVC gebruiken.

Het zou natuurlijk leuk zijn als Wings werkelijk alles eet. Maar vooralsnog ben ik zelf eerder geneigd het vreemd te vinden dat JVC niet gewoon de MPEG2 richtlijnen volgt, maar een eigen exotisch bestandsformaat in het leven roept. Terwijl het een MPEG2-camera heet te zijn, moet je een mod-file het kennelijk zelf eerst nog door een conversieprogramma heentrekken voordat je MPEG2 op je schijf krijgt (bewerkelijk en kwaliteitsverlies). En dan heeft het eindproduct waarschijnlijk ook nog niet eens een gebruikelijk audio formaat...
Titel: Re: Inlezen MPG-bestand
Bericht door: Berntet op 31 juli 2008, 23:00:01
Daar ben ik weer; ik kon het niet laten en ben na zo'n bericht vreselijk nieuwsgierig of dat de oplossing is. Welnu, ik krijg het volgende resultaat.
Het omnoemen van de files met MOD-extensie tot mpg-files levert op dat de files gewoon blijven functioneren. In de WMPlayer blijft alles gewoon zoals het was.
De analyse van GSPOT (dankzij jouw opmerkingen met wat toevoegingen bij het zoeken gelukkig snel gevonden!) levert op: het is een MPEG_2 file en het audio deel is dolby_ac3.
Als ik vervolgens vraag om te renderen, zegt Gspot dat dat gelukt is, dat de file gesplitst wordt met de Mainconcept splitter en dat de Nero Audio codec gebruikt wordt (NeAudio.ax). Maar daar stopt het.
Nog steeds doet Wings er niets mee en ik zie niet onder EXTRA/OPTIES hoe ik die betreffende Nero-codec aan Wings kan meegeven. Ik weet ook niet wat dat renderen betekent. Ik neem aan dat dat een voorbeeld rendering betreft want ik zie niet dat er een gerenderde file wordt opgeslagen of zo. Dus als je me met deze gegevens weer verder kunt helpen....Heel graag!
Dank voor je moeite,
Berntet
Titel: Re: Inlezen MPG-bestand
Bericht door: Jaap op 1 augustus 2008, 14:25:31
Berntet, Joris,

Volgens mij kan Wings Platinum niet overweg met Dolby.
Mogelijk moet er in de conversie van het JVC bestand iets aan de instellingen worden gesleuteld om normaal 2 kanaals stereo geluid te krijgen.

Het is toch niet zo dat je camera in dolby kan opnemen ???

Bertet, lees ook het andere item van Henk van Vleuten in deze rubriek en klik eens op de link, daarin zit voor jou misschien de oplossig?

gr, Jaap
Titel: Re: Inlezen MPG-bestand
Bericht door: Joris op 1 augustus 2008, 14:35:45
Zoals ik (ongeveer tegelijk met Jaap) nu moet constateren: je hebt door analyse met GSpot in ieder geval de oorzaak te pakken. Het audioformaat is surround sound AC3, en daar kan Wings als input formaat niet mee overweg. De surround mogelijkheden van Wings steken namelijk wat anders in elkaar (meerkanaals audio productie in pro versie, waarmee output in 5.1 en 7.1 wel tot de mogelijkheden behoort).

Ik vind het tamelijk zot dat die camera in een surround sound formaat opneemt, maar dat terzijde.

Dan rest dus de vraag of de camera ook op een normaal stereo geluidsformaat ingesteld kan worden. Dat zou mijn voorkeur hebben.

Voor reeds opgenomen materiaal, en misschien dus ook nog het nieuw op te nemen materiaal, zit er weinig anders op dan op zoek te gaan naar de makkelijkste/beste/goedkoopste conversie oplossing; net wat jouw voorkeur heeft.

Idealiter blijft het video ongemoeid bij zo'n conversieslag en verander je alleen het audioformaat, maar dat zal niet meevallen.
Een gebruikelijk audioformaat binnen MPEG2 is 'MPEG1-Layer2'.

De Wings help file noemt DVD2AVI (http://www.protectedsoft.com/) als conversie optie. Je zou daarmee alleen het audio kunnen extraheren (als stereo wav-file), en dan de mod-file voor video blijven gebruiken (zonder conversie, dus betere kwaliteit). Vervelend is dan wel dat jet het weer lip-sync onder elkaar moet zien te leggen. En je moet ij deze procedure heel goed opletten of bij een langer fragment die synchroniteit wel blijft kloppen.
(Nb. Omdat je dit bij GSpot kennelijk gemist had: er zit bovenin de vorige alinea onder 'DVD2AVI' een link naar de site van de makers van die applicatie, waar je deze dus vlot kunt ophalen)
Ik ken dat tooltje eigenlijk alleen als DVD-ripper, maar in de Help-file stond:
If you drag a video into an audio track and the sound object is not displayed, the video may be in a sound format which is not supported. VOB files of DVD, for example, often contain multi-channel sound (Dolby Digital, DTS), which cannot be decoded by Wings Platinum.
Solution: Extract multi-channel sound as wave file in stereo via program which features a corresponding decoder, e.g. Shareware DVD2AVI.


Zelf zou ik eerder geneigd zijn het door Henk genoemde tooltje SUPER (http://www.erightsoft.com/SUPER.html) te proberen. Daarmee lijk je ook het audio apart te kunnen extraheren. Bij de features lees ik:
Drag & drop any Audio file or even any VIDEO file and EXTRACT the AUDIO part by converting it to
aac,  ac3,  amr_nb (for ring tones),  amr_wb,  mmf (for ring tones),  mp2,  mp3,  mpc (MusePack),  ogg,  wav,  wma formats.


Pas als blijkt dat de synchronisatie tussen audio en video te lastig wordt, zou ik kiezen voor conversie naar een complete avi-file, met audio en video ineen.
Titel: Re: Inlezen MPG-bestand
Bericht door: Berntet op 1 augustus 2008, 17:27:18
Poeh, daar krijg ik nogal wat over me heen, Jaap en Joris!
Ik kan me zelf eerlijk gezegd niet voorstellen dat die camera in dolby heeft opgenomen, daarvoor was de overall kwaliteit van de camera gewoon onvoldoende. Ik heb hem dan ook na het laten van een dikke veer alweer verpatst :(.
Dus ik zoek het eerder in de omzetting van de MOD-files. Uiteraard zal ik de gebruiksaanwijzing er opnieuw op naslaan, want tot nu toe heb ik aan dat aspect weinig aandacht gegeven. Gelukkig is de synchronisatie geen probleem; er is maar een heel klein stuk waar het lipsynchroon moet zijn. Het overgrote deel zijn algemene geluiden, bijv van een langsrijdende trein.
Omdat het, zoals jullie wel begrepen zullen hebben, om reeds opgenomen materiaal gaat, zal ik punt voor punt natrekken en zo tot een oplossing proberen te komen.
Inmiddels heb ik een andere videocamera aangeschaft en ik zal dus erg goed opletten dat de geluidsopname niet in dolby gebeurt.
Zodra ik op nieuwe problemen stuit óf de zaak opgelost heb, meld ik mij weer.
Zéér bedankt, jullie hebben me flink vooruit geholpen.

Berntet
Titel: Re: Inlezen MPG-bestand
Bericht door: Berntet op 1 augustus 2008, 22:47:59
Hallo Jaap en Joris.

Inmiddels ben ik aan de slag gegaan met SUPER zoals dat in het bericht van Henk van Vleuten werd vermeld. Ik heb een aantal dingen geprobeerd en het gekke was dat ik de ene keer wel geluid en geen beelden kreeg en de andere keer andersom.
Even tussendoor: die MOD-files bevatten allemaal één shot. Dus om een filmpje te maken moeten er een aantal samenhangende shots tot een geheel verwerkt worden. Het geheel kreeg dan de extensie mpg. Het probleem dat ik eerder beschreef trad op met beide, zowel met de onbewerkte shots (MOD) als ook met de tot een filmjpje samengevoegde shots (MPG).
Uiteindelijk heb ik gekozen voor een oplossing waarbij ik via SUPER alleen het geluid heb laten omzetten naar mp3 en de originele mpg's ongewijzigd heb gelaten. Als ik nu de nieuwe mp3-files in een audiospoor van Wings Platinum sleep werken ze zoals het behoort. Door de mpg's in een videospoor te slepen werken ook die normaal. Door het magneetje te gebruiken en op die manier beide sporen te synchroniseren, blijft alles lipsynchroon.
Zonder jullie aanwijzingen en tips was ik er niet uitgekomen. Hartelijk dank, heren! En evenzo dank voor de tip van Henk van Vleuten, maar zonder jullie opmerkingen zou ik niet op het idee gekomen zijn dat daar wel eens de oplossing binnen bereik zou kunnen liggen.

Berntet