avForum

DIAav en HDav - Software => Presentatiebewerking Wings => Topic gestart door: Marco Ising op 4 januari 2007, 09:20:58

Titel: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Marco Ising op 4 januari 2007, 09:20:58
Beste mensen,

Als ik met de beamer een show presenteer dan zie ik een watereffect bij sommige overgangen. Ik heb een ATI Radeon 128 MB grafische kaart.
Daarbij moet het mogelijk zijn meerdere beelden over elkaar heen te projekteren. Dat watereffect is soms al te zien bij 1 beeld.
Dat zijn beelden die ik gebruik om te laten zoomen, dus die zijn ook groter
dan de normale presentaitegrootte.
Mijn beelden zijn 1400 pixels bij 933 en de beamer is een maatje kleiner, mogelijk heeft het daarmee te maken.
Wat ik nog niet gedaan heb is bij 'create display data' het vinkje aangezet voor optimization of picture size. Wat doet deze functie met de originele beelden? Ik heb namelijk geen behoefte dat deze worden overschreven.

Groeten,

Marco
Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Jaap op 5 januari 2007, 17:40:14
Marco,

Wings Platinum overschrijft nooit je originele beelden, de genoemde functie is juist essentieel omdat het de optimale grootte en resolutie van de gebruikte afbeeldingen uitrekent en daarvan 'Wings eigen' grafische bestanden maakt!

Ik zou wel de show en de grafische bestanden afstemmen op de mogelijkheid van de beamer! Desnoods sla je een variant van de show onder een andere naam op met een andere screen instelling, bijv 1024x768

Succes,

Jaap
Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Cuno Wegman op 5 januari 2007, 19:08:52
Hallo Marco,

Naast het antwoord van Jaap wil ik toch nog even doorvragen:
- wat bedoel jij precies met een 'watereffect'. Ik ga er niet van uit dat het scherm nat wordt... ;-)
- Is het effect/verschijnsel bij overgangen hetzelfde als bij zoomen?

-  de omvang van het geheugen van de grafische kaart is niet onbelangrijk, maar het type van de chip die kern van de kaart vormt, en normaliter terug te vinden is in het typenummer van de kaart, is veel bepalender voor het te bereiken eindresultaat.

Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Marco Ising op 5 januari 2007, 22:20:06
Jaap en Cuno,

Hartelijk dank voor de antwoorden, ik zal toch eens het vinkje uitproberen op een show waar iets minder beelden inzitten. En zoals Jaap aanbeveelt een show maken op de maat van de beamer.
Bij sommige series is het nog wel een effect wat een extra creativiteit laat zien, maar dan wil ik wel controleerbaar maken en dat is net nu niet.
Het effect is met name te zien in de donkere partijen, net als er een steen op op het water wordt gegooid, maar dan geen kringen maar strepen, of een bewegende luxaflex met een open raam.
Er is zo op het eerste gezicht geen verschil tussen zoomen en meer dan 3 beelden over elkaar.
Het typenummer van de kaart een Sapphire Radeon X600XT, de uiitvoering is voor een shuttle systeem, (PCI express)
De chipset is ATI Radeon X600 series.
En de VBE9 (wat dat ook zijn moge) ook van ATI V380 met 16 MB.

Marco

Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Cuno Wegman op 5 januari 2007, 22:37:43
Hallo Marco,

Ik begin een vermoeden te krijgen van de oorzaak van het watereffect, maar voor meer zekerheid verzoek ik je om een showbestand en 1 of een paar afbeeldingen te mailen van een fragment waar het probleem zich voordoet.

Ik verwacht op dit moment niet dat de problemen door de grafische kaart veroorzakt worden. De X600XT is een prima kaart, niet de allersnelste, maar zeker bovengemiddeld.

Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Brigit Benders op 6 januari 2007, 14:58:06
Hoi Marco Jaap en Cuno

Ik heb ook last van dat effect vooral in de wolken partijen (vaak in de hoge lichten) ik heb het contrast van de beamer al iets lager gezet en de curves bij sommige beelden komen niet op 100% uit. Dat is niet optimaal natuurlijk, en ik zou ook graag een oplossing willen zien!
Alvast hartelijk dank.

Groet Brigit
Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Marco Ising op 7 januari 2007, 21:16:31
Hallo Cuno,

Testbestand en enkele beelden heb ik opgestuurd.
Het lijkt wel ergens hardwaretechnisch; gisteren schreef ik nog dat het in de zwarte partijen zit, maar vandaag zat het bij dezelfde serie over alle beelden, inclusief de lichte en dan in mindere mate als gisteren.
Ik heb bij een andere show met minder beelden het vinkje aangezet bij create display data en optimize images en een exe bestand gemaakt met
compressiefactor hoogste kwaliteit. Bij deze instelling heb ik over alle
beelden een lichte rimpeling. Deze serie is een kleine 12 minuten lang.
Tevens heb ik een serie gemaakt op de maat van de beamer; en dan is de rimpeling verdwenen, er blijft dan een kleine trilling over.

Ik ben nu net als Brigit nu wel steeds meer geinteresseerd in je analyse.

Groeten,

Marco
Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Cuno Wegman op 15 januari 2007, 11:41:43
Hallo Marco,

Het optreden van wat jij omschrijft als het watereffect, wordt veroorzaakt door een gebrek aan kleurdiepte, ergens in de keten van plaatje via grafische kaart naar het scherm of de beamer. Zowel jij als Brigit noemen de beamer expliciet, maar het beeldscherm niet.
De show en de bestanden die je mij hebt toegezonden vertonen bij mij (op het beeldscherm) dit verschijnsel niet. Ik kan het wel forceren door de kleurdiepte van de grafische kaart omlaag te zetten.
Ik verwacht dat het effect ook bij jou op het beeldscherm (nagenoeg) niet zichtbaar zal zijn, maar wel met de beamer.
Veel beamers hebben een duidelijk minder kleuronderscheidend vermogen, waardoor minder kleurnuances weergegeven kunnen worden dan de grafische kaart verstuurt (die kunnen dus niet het volledige palet van 32 (24) bit kleurdiepte weergeven). Daardoor ontstaat dit watereffect: de verschillen tussen vlakken met nagenoeg gelijke kleuren (vooral zachte tintovergangen) worden groter, en daardoor zichtbaar.

Jij schreef 'Tevens heb ik een serie gemaakt op de maat van de beamer; en dan is de rimpeling verdwenen'.
Het is altijd noodzakelijk om het presentatiebestand te maken in de resolutie van de beamer. Doe je dat niet, dan moet hetzij de grafische kaart, hetzij de beamer het beeldsignaal omrekenen naar de resolutie van de beamer. En dat levert naast kwaliteitsverlies ook een (sterk) verhoogd risico op bijverschijnselen, zoals dit watereffect.

Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Marco Ising op 15 januari 2007, 19:46:45
Hallo Cuno,

Het watereffect treed inderdaad niet op tijdens presentatie op het scherm
maar alleen via de beamer. Het is overigens een bewegend effect.  Het andere effect wat je beschrijft ken ik wel, als je goed gescande foto's op een website plaats zie je inderdaad dat soort overgangen.
Ik ga ervanuit dat het niet op maat zijn van de show op de beamer de oorzaak is en zal er rekening mee houden.

Bedankt voor je analyse,

Marco

Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Adri Snijders op 20 augustus 2007, 20:47:36
jj
Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Gemma van Voorst op 23 augustus 2007, 06:36:04
Ik heb ook veel last van dit effekt, met name in de lucht. Ik maak vaak witte luchten wat blauwer via Photoshop, selecteren en dan met een gradientkleur (twee subtiel verschillende tinten blauw). Ziet er prachtig uit, op computerscherm én TV, maar op de beamer ga je strepen zien, of cirkels, afhankelijk van hoe de gradient stond ingesteld. Dus het lijkt er inderdaad op dat de beamer a.h.w. grotere stappen maakt in die verlopende kleuren en daardoor dat watereffekt veroorzaakt. Ik zie het ook vaak optreden bij zonsondergangen e.d., je krijgt dan lelijke kringen rond de zon. Dus die dure beamer laat hier een flinke steek vallen???
Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Cuno Wegman op 23 augustus 2007, 18:35:18
Hoewel ik niet helemaal begrijp wat Adri op 20 augustus wilde melden, denk ik wel iets te kunnen zeggen over het probleem van Gemma.

Gemma,

Je schrijft niet welke beamer je gebruikt, maar omdat je schrijft dat het op tv en computerscherm wel goed gaat, verwacht ik de oorzaak in een van de ondestaande punten (die overeenkomen met mijn beschrijving van 15 januari).
- de beamer heeft een te beperkte kleurdiepte. Dit komt vaker voor bij beamers die eigenlijk ontworpen zijn voor bedrijfspresentaties met Powerpoint. Bij de betere beamers mag dit eigenlijk niet voorkomen
- maar ik verwacht dat de ingestelde resolutie van Windows (of die van het screen in Wings Platinum of die van een berekende exe-presentatie) niet gelijk is aan de werkelijke resolutie van de beamer.
Dan ontstaat het gevolg dat hetzij de beamer, hetzij de grafische kaart, de door Wings Platinum goed aangeleverde beeldgegevens moeten gaan herrekenen, met het geschetste resultaat.

Met digiDIApositieve groet,

Cuno
Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Piet Huijgens op 2 september 2007, 14:31:12
Hallo

Het probleem komt ook bij mij soms voor sinds WP3,bij WP2 had ik dit probleem niet.
Mijn beamer is de canon xeed.
Gezien dat het nogal bij wat gebruikers voorkomt ,lijkt het me ,dat het niet alleen een hardware probleem is.

Te hopen is dat Stumpfl dit software matig kan oplossen.

Met vriendelijke groet

Piet
Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Marco Ising op 2 oktober 2007, 22:41:57
Hallo Piet en anderen,

Het probleem had ik al voordat versie 3 was geinstalleerd. Door de verschillende mogelijkheden te checken die in
bovenstaande discussie is vermeld is het trileffect sterk verminderd. Met name de grootte van de beelden in de show aanpassen aan het beamerformat.

MVG.

Marco
Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Piet Huijgens op 10 oktober 2007, 18:55:00
Hallo Marco en anderen

Met wp2 heb ik nooit mijn shows aangepast dwz. mijn beeldscherm resolutie van de portable pc was 1400 x 1050 evenals mijn beamer echter mijn show exe bestand 1024 x 768,dit gaf in wp2 geen enkel probleem (even ter informatie  ik draaide mijn shows met een laptop met 64 mb  ati grafische kaart ) ook in wp3 ging dit nog ;echter met wp3 versie 3.10 en de vele updates heb ik heel soms een watereffect met de beamer dit is ook niet altijd  bij dezelfde beelden,terwijl ik nu over een laptop beschik met een proffesionele grafische kaart van 512 mb vast video geheugen met ggdr3 snelheid en ik draai nu met een scherm aangepast aan 1400 pixels,beamer 1400 pixels en show 1400 pixels breed en uitgestuurd via  korte dvi kabel.
Ik kan nog andere voorbeelden aanhalen en blijf daarom van mening dat er softwarematig wel degelijk iets veranderd is in wp3  3.10 en de updates,wat het watereffect mogelijk mede veroorzaakt,de tijd zal het leren.

Piet
Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Adri Snijders op 14 januari 2008, 22:05:00
Nog meer watereffect

Uit de behandeling van dit onderwerp kom ik niet (en begrijp ik ook niet) hoe ik tot een oplossing kan komen....en is er eigenlijk wel een oplossing. Ik heb dat water effect in de hoge lichten en grijze bewolking. Ik heb een Optoma beamer en fotografeer in Jpeg op formaat 3008-2000 nutaral sRGB (minolta 7 en 5)
Ik ben niet zo thuis in de techniek maar hier komt het....en hoop op een antwoord dat door een computer leek begrepen wordt.

Ik heb een 258 video kaart, en de kabel gaat in de beamer VGA aansluiting en komt uit de computer DVI met z'n verloop stukje. Het zal wel een VGA kabel zijn. Het water effect komt zich tot nu toe op het scherm in één geval een heel klein beetje  voor

1) Op 4 januari werd geschreven: vinkje aanzetten bij "create display data voor optimzation of picture size. (wat wordt hiermee bedoeld)
2) Hoe zet ik een serie op de maat van de beamer
3) Wordt bedoeld met screeninstelling 1024X768 (bij mij 32 dpp) dat het beeldscherm zo wordt ingesteld en zou dat van invloed moeten zijn op de beamer.

Graag hulp..!


Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Jaap op 15 januari 2008, 09:42:48
Adri,

Ik wordt ook regelmatig geplaagd door dit "bewegende watereffect" bij vertoning van een show.
Ondertussen heb ik een aantal maatregelen gevonden om het effect te verminderen:

Zet in Project-opties > Grafische effecten > Scherpte de waarde niet te hoog: ik heb een goede ervaring met 30
Te veel aangescherpte foto's versterken het effect.

Zorg dat je show eruit gaat in de juiste resolutie: de Optoma heeft waarschijnlijk 1024x768 beeldpunten, voor het vertonen van de show maak je daarvoor een EXE bestand via uitvoer met een maximale waarde van 1024 pixels breed. Zet indien mogelijk de compressie uit tenzij het bestand te groot wordt (mag niet groter dan 2 Gigabite worden i.v.m. afspelen in Windows!)

Te snelle bewegingen en zooms in Wings geven meer "watereffect" probeer dat dus te vermijden.

Gebruik voor je de show afspeelt in de menubalk "Media-pool" de optie: Beeldgrootte optimaliseren, zodat de juiste grootte van de afbeeldingen i.v.m. zooms etc. wordt uitgerekend.

Bij problematische beelden wil iets soften van de foto ook wel eens helpen: rechtsklik op het beeld in de lichtbak, selecteer Beeldeffecten, vink aan de optie: "De hieronder opgegeven effecten" en dan een vinkje voor "Vervagen", met de waarde 1 of 2
Door dit vervagen gaan de scherpe kantjes een beetje van de foto af, waardoor er minder storende effecten optreden.
(dit is een niet destructieve methode die je gerust kunt uitproberen, het verandert niets aan het bronbestand!)

Verscherp de foto's vooraf (in bijvoorbeeld Photoshop) niet teveel!! Overdaad schaadt!

Ga systematisch te werk, dan zul je uiteindelijk een optimale werkwijze vinden voor de combinatie Show > Beamer.

Succes ermee en laat nog eens weten of het gaat lukken!
Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Marco Ising op 16 januari 2008, 22:04:35
Jaap,

Hartelijk dank voor de tips om dit effect te verminderen.

Marco
Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Adri Snijders op 28 januari 2008, 20:42:57
Beste mensen,

Vele adviezen later heb ik nog steeds het zogenaamde watereffect.

Om even duidelijkheid aan dit fenomeen te geven. Het ontstaat in de luchten (hoog licht) en het ziet er uit als een bewegende vlek. Erg lelijk tijdens de presentatie. Dit fenomeen bestaat tijdens het projecteren vanuit de computer (tijdens het maken van de serie) en van uit een EXE, waarvan de maat van de beamer goed is ingesteld (1024X768). Het effect doet zich alleen voor tijdens de overvloeiing en dus in de (lichte) luchten. Ik hen geen ervaring opgedaan bij zoomen.

Ik heb een Radeon X1600 Series videokaart, chiptype ATI display adopter AGP, internal dac (400mhz). Ik heb een Optoma beamer 1024X768 (?) en de verbinding is naar de beamer toe in de vga aansluiting, uit de computer de DVI uitgang. het is een 258 MB kaart.

Oorspronkelijke beelden zijn 3008 pixels en de correctiefactor staat op 100%. Verder staat er in dit tabblad niks aangevinkt.

De foto's zijn gemaakt met Minolta's 7 en 5 op Jpeg formaat, 3006x2000, extra fine en Nutural sRGB.

Het bewerken van een lucht geeft niet een geheel goed resultaat, kan ook niet altijd omdat bijvoorbeeld Schotse luchten nogal triest en grijs zijn. Het oppimpen van een lucht is voor mij dus geen optie. Ik verscherp de plaatjes niet

De adviezen van Jaap Postma geschreven op 15 januari 2007 geven geen oplossing. (project opties>grafische effecten>scherpte naar 30 //via medipool de beeldgrootte optimaliseren //
via beeldeffecten via vervagen met de waarde 1 of twee)

Eën aspect heb ik nog niet uitgeprobeerd en dat is de kleurdiepte (hoe pas ik het aan)
Een andere vraag is: wordt het fenomeen opgelost met een DVI kabel
Titel: Re: Watereffect tijdens presentatie
Bericht door: Cuno Wegman op 28 januari 2008, 21:47:58
Hallo Adri,

Dit onderwerp begint verdacht veel te lijken op "dweilen met de kraan open".

Je schrijft dat "[...] de maat van de beamer goed is ingesteld (1024x768) [...]". Het gaat niet zozeer om de instellingen van de beamer (daar is weinig aan te veranderen, dat is een fysiek gegeven), maar om de afstemming van de andere onderdelen daarop:
- de uitgang van de grafische kaart waaraan de beamer hangt moet op diezelfde resolutie ingesteld staan, met de maximale kleurkwaliteit (minimaal 24 bit, liever 32 bit),
- de presentatie moet een eigen resolutie hebben van 1024x768 beeldpunten (de grootte van de oorspronkelijke foto's is daarbij eigenlijk niet relevant).

Welk tabblad heb je voor je, als je schrijft over "de correctiefactor staat op 100%"?

Voor wat betreft jouw vragen aan het eind van jouw stuk:
* hoe pas ik de kleurdiepte aan?
- van de beamer is de kleurdiepte niet aan te passen: de constructie van de beamer resulteert in een maximaal weer te geven aantal kleurnuances, en dat is dan de kleurdiepte van de beamer. Bij veel beamers wordt de opgegegen (theoretische) kleurdiepte in de praktijk niet gehaald.
- de keurdiepte van Windows (het aantal kleurnuances dat de grafische kaart naar de beamer/monitor mag sturen) stel je in bij de Beeldschermeigenschappen (klik met rechter muisknop op bureaublad, kies Eigenschappen, tabblad Instellingen).
* is een DVI-kabel een oplossing
- een DVI-kabel heeft alleen zin als de beamer zelf een DVI-aansluiting heeft. Tegenwoordig is het verschil in beeldkwaliteit tussen VGA en DVI meestal erg klein tot nihil. Het zal zeker niet zonder meer de oplossing zijn van het beschreven probleem.

Als het probleem zich alleen voordoet bij vertonen met de beamer (en niet op het pc-scherm), dan is de oorzaak (met een zekerheid van 99,99%) de kleurdiepte van de beamer.