Februari 1998

Antje Weithaas Antje Weithaas

Antje Weithaas geldt als een van de meest interessante musici uit de voormalige DDR. In korte tijd bouwde ze een internationale carrière op, waarbij ze samenwerkte met 's werelds meest vooraanstaande orkesten, zoals het Los Angeles Philharmonic, Boston Symphony, Minneapolis Symphony, Philharmonia Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Bamberger Symponiker, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Berliner Sinfonie-Orchester, RSO Stuttgart, Academy of St. Martin in the Fields, Orchestre de la Suisse Romande en het European Community Youth Orchestra waarmee ze onder Kurt Sanderling in 1993 debuteerde op de Proms in Londen.

Een eerste concert met het Deutsches Sinfonie-Orchester Berlin onder Vladimir Ashkenazy in Los Angeles leidde tot een hernieuwde uitnodiging voor een tournee met dezelfde dirigent door Frankrijk en Italië. De samenwerking was zo succesvol dat zij samen met de cellist Michael Sanderling werd uitgenodigd mee te doen in een filmproductie met Vladimir Ashkenazy onder regie van Christopher Nupen.

Antje Weithaas ontving haar eerste vioollessen toen zij vijf jaar oud was en studeerde later aan de Hochschule für Musik 'Hanns Eisler' in Berlijn bij Werner Scholz. Ze had al meerdere internationale concoursen gewonnen, waaronder het Wieniawski Concours en het Kreisler Concours, toen zij in 1991 internationaal doorbrak met het winnen van het Joseph Joachim Concours.

Naast het standaard-repertoire gaat haar aandacht ook uit naar eigentijdse muziek, waaronder werken van Schnittke, Gubaidulina, Lutoslawski en Tippett.

Antje Weithaas speelt ook regelmatig kamermuziek en gaf in verschillende bezettingen (Trio Ex Aequo, vioolrecitals) concerten in het Concertgebouw in Amsterdam, bij de Luzerner Festwochen, het Schleswig-Holstein Festival, de Musiksommer Bad Kissingen, in het Schauspielhaus Berlin, Gewandhaus Leipzig, het Beethovenhaus Bonn, in het Théâtre Châtelet in Parijs en in de Rising Stars Series in Ravinia.

Tot haar recente engagementen behoorden concerten met het Tonhalle-Orchester Zürich, BBC Symphony, Radio Filharmonisch Orkest, Gothenborg Symfonie Orkest, Baltimore Symphony, Orchestre de Paris, Orchestre de Toulouse, Royal Scottish en het Philharmonia Orchestra. Daarnaast gaf ze recitals in Den Haag (Jonge Meesters aan Zee), Bath, San Francisco, Toronto en een live-recital voor de BBC in Wigmore Hall in Londen.

Hoogtepunten van het seizoen 1997/98 worden onder meer gevormd door een uitgebreide tournee naar Zuid-Afrika, recitals in Duitsland, de V.S. en Canada en voorts concerten met het Radio Kamerorkest, Nationaal Orkest van Spanje en het San Francisco Symphony Orchestra onder Vladimir Ashkenazy.

Antje Weithaas bespeelt een Matteo Goffriller uit 1700.


|| Omhoog || Andere biografieën ||