November 1997

Edo de Waart Edo de Waart

Edo de Waart (1941) begint alweer aan zijn 7e seizoen als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Inmiddels heeft hij zijn sporen in omroepland ruimschoots achtergelaten. De alom geroemde Wagner- en Mahlercycli kunnen worden gerekend tot de absolute hoogtepunten van zijn eerste lustrum bij het orkest. Maar ook vele bijzondere produkties die Edo de Waart de afgelopen jaren in de 'Matinee op de vrije zaterdag', in andere omroepseries en in het Holland Festival verzorgde, baarden opzien. Die Frau ohne Schatten van Richard Strauss, Respighi's La Fiamma, programma's met werken van Luciano Berio, Die Gezeichneten van Schreker en monumentale uitvoeringen van Prokofievs Oorlog en Vrede en van Les Troyens van Hector Berlioz zijn slechts een greep uit de veelheid van hoogtepunten. De Wagnercyclus, inclusief de voortzetting van de eigenzinnige operasamenvattingen zoals Massenets Werther, loopt zeker tot de eeuwwisseling door.

De Amsterdamse musicus De Waart begon zijn professionele loopbaan, na het cum laude afsluiten van zijn conservatoriumstudie aan het Amsterdams Lyceum, als hoboïst in het Koninklijk Concertgebouworkest. Twee jaar later, op zijn 23e, was hij prijswinnaar in het Dimitri Mitropoulos concours voor jonge dirigenten in New York. In het seizoen '64-'65 resulteerde dit in een assistentschap bij het New York Philharmonic onder Leonard Bernstein. Vervolgens werkte hij korte tijd als assistent van Bernard Haitink bij het Koninklijk Concertgebouworkest. In 1967 benoemde het Rotterdams Philharmonisch Orkest hem tot vaste gastdirigent en zes jaar later tot chef-dirigent en artistiek leider. Hier verwierf Edo de Waart zijn alom geroemde reputatie als orkesttrainer par excellence; hij leidde het Rotterdamse orkest in sneltreinvaart naar de Europese top. In 1967 nam hij tevens het leiderschap op zich van het Nederlands Blazers Ensemble. Met beide ensembles maakte hij vele opnamen voor Philips.

Met het aanvaarden van een positie als vaste gastdirigent van het San Francisco Symphony Orchestra in 1975 verlegde Edo de Waart zijn werkterrein voor langere tijd richting de Verenigde Staten. Dit orkest voerde hij vanaf 1977 als chef-dirigent naar de absolute Amerikaanse top. Hij werd geroemd om zijn avontuurlijke wijze van programmeren; naast vele wereldpremières dirigeerde hij daar jaarlijks minimaal één Amerikaanse première van een hedendaags Nederlands orkestwerk. Het was ook in deze periode dat hij zijn bijzondere muzikale vriendschap met de Amerikaanse componist John Adams sloot en tal van werken van Adams ten doop hield. In 1986 maakte hij de overstap naar Minneapolis, waar hij zijn Amerikaanse pionierswerk voortzette. In mei 1995 heeft hij zijn negenjarige verbintenis bij het Minnesota Orchestra beëindigd. Hij stapte over naar Australië, waar hij artistiek leider van het Sydney Symphony Orchestra werd.

Sinds 1989 is Edo de Waart chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest en artistiek directeur van het Muziekcentrum van de Omroep. Met het Radio Filharmonisch Orkest beleefde hij al vele successen met als hoogtepunt het jubileumseizoen 1995/1996, waarin alle symfonieën van Mahler onder leiding van Edo de Waart in één box werden uitgebracht en die door Classic CD als 'The very best Mahler cycle' is omschreven. Ook maakte het Radio Filharmonisch Orkest onder zijn leiding een zeer geslaagde tournee door Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein.

Naast zijn vaste verbintenissen is Edo de Waart al ruim een kwart eeuw veelgevraagd gastdirigent bij de meest vooraanstaande Europese en Amerikaanse orkesten en operahuizen. Recentelijk behaalde hij grote successen met Musorgsky's Boris Godunov bij de Opera van Genève en Tschaikovsky's Pique Dame bij de San Francisco Opera. Dit seizoen neemt hij deel aan de Salzburger Festspiele met Le Nozze di Figaro.

Edo de Waart heeft zich vanaf de jaren '60 nadrukkelijk gemanifesteerd op de internationale platenmarkt, met tientallen opnamen voor Philips, Virgin, EMI Classics en Telarc. Met zijn eigen orkesten in Australië en Nederland bereidt hij zich momenteel voor op een aantal cd-projecten, waarmee deze orkesten de 21e eeuw willen bestormen.


|| Omhoog || Andere biografieën ||