Toegankelijkeid

Met een website wil je bij voorkeur zoveel mogelijk mensen bereiken. In een tijd dat de grafische elementen steeds belangrijker worden, is het goed ook stil te blijven staan bij de toegankelijkheid voor minder visueel ingestelde mensen. Dat geldt voor mensen met een handicap, maar ook voor gebruikers met mobiele telefoons, en voor bijvoorbeeld zoekmachines.

In praktijk betekent dit dat de webpagina's tegemoet moeten komen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen van het W3C, in Nederland vertolkt door Drempels Weg. Zo moeten wij als webontwikkelaar alle grafische elementen een tekstequivalent meegeven. En het is bijvoorbeeld erg belangrijk te beoordelen wat er van de site te lezen is als hij ontdaan is van alle opmaakkenmerken die we in stylesheets regelen. Tabellen, frames, en dynamische menu's vragen meer creativiteit van de webmaster, maar ook deze elementen zijn goed toegankelijk te maken.

In de meeste gevallen is het een kleine extra inspanning die de website voor een groter publiek bereikbaar kan maken. Zelf zijn wij na uitvoerig overleg van mening dat strikte doorvoering van alle richtlijnen niet altijd even noodzakelijk of wenselijk is. Over het algemeen zijn onze websites prima leesbaar met brailleregels of via spraakcomputers. In enkele gevallen hebben we strikte naleving en toetsing door Drempels Weg gerealiseerd.

Een handige manier om zelf te controleren hoe leesbaar een website is voor blinden en slechtzienden, is het gebruik van een tekstbrowser, een Lynx-viewer bijvoorbeeld.