Samenstelling

Voor de samenstelling van een hdAV-programma hebben we digitale fotobeelden, eventuele tekstbeelden, videobeelden, een spreekstem, muziek en eventuele geluidseffecten nodig. Deze elementen worden via in een geavanceerd programma aaneengesmeed tot een vloeiende presentatie.

De basis in een tijdlijn, waarop we diverse elementen kunnen plaatsen. Als we er een een beeld op zetten, kunnen we met een in- en uitvloeicurve precies bepalen hoe dat beeld opkomt en weggaat, hoe het mengt ook met andere beelden. We geven aan of het beeldvullend gebruikt moet komen, of dat het in één van de deelvensters komt. Bovendien kunnen we beweging toevoegen (verschuiven, verdraaien of zoomen).

Dat doen we ook met andere beelden. We bepalen heel precies de manier waarop ze in elkaar overvloeien en stellen daarmee de vloeiende verhaallijn samen. Een beeld staat zelden alleen. Het loopt van de één in de ander over en vormt in combinatie ook weer nieuwe beelden (de zogeheten derde beelden). Dit moet spatsynchroon op de muziek gebeuren. Het is een kwestie van eindeloos puzzelen en bijslijpen, net zolang tot alles 'klopt'.

Net als bij het beeld kunnen we muziek op de tijdlijn plaatsen en verschillende fragmenten in elkaar over laten vloeien. Zoals we beelden kunnen bewerken, kunnen we ook aan geluid eindeloos blijven slijpen. De muziek moet het verhaal ondersteunen, in het ritme van de show, en in de sfeer.

Ook de ingesproken tekst moet een harmonieus geheel met de rest vormen.