Batterijen en accu's - Milieu

Zijn batterijen schadelijk voor het milieu?

Uit vrijwel alle batterijen zijn de laatste jaren alle schadelijke stoffen verwijderd. Alleen NiCd oplaadbaar en loodaccu's bevatten nog zware metalen. Veel van deze batterijen worden volgens Europese richtlijnen al apart ingezameld. De batterij-industrie is druk bezig alternatieve uitvoeringen voor deze batterijen te ontwikkelen om zo het milieuschadelijk aandeel geheel te reduceren. De NiMH- en zinklucht batterij is een voorbeeld van deze ontwikkelingen. Ook Li-ion is daar een voorbeeld van.

Waar wordt de verwijderingsbijdrage voor gebruikt?

Vanaf de productie tot aan de consument wordt een per batterijsoort en -maat verschillend bedrag doorberekend, de zogenaamde verwijderingsbijdrage. De Stichting Batterijen (Stibat) heeft een uitvoeringsplan opgesteld voor de inzameling en verwerking van afgedankte batterijen. Momenteel wordt ca 80% spontaan ingezameld en waar technisch mogelijk al gerecycled.

Waar kunnen batterijen worden ingeleverd?

Particulieren en bedrijven kunnen verbruikte batterijen en battery-packs inleveren bij hun gemeente (chemokars, chemodepots, chemobox). Tevens hebben veel winkels een zogenaamde batterij-emmer in hun winkel, waar de consument zijn oude batterijen in kan deponeren.

Wat gebeurt er met de ingezamelde batterijen?

Het grootste gedeelte wordt momenteel al volledig gerecycled. Bij NiCd en knoopbatterijen zijn er geen problemen meer. Een groot probleem vormen wel de nog op de markt zijnde kwik batterijen, omdat de huidige verwerkingsmachines alleen 100% kwikloze batterijen kunnen verwerken. Aangezien de productie en daarmee de verkoop van kwik bevattende batterijen sinds enkele jaren gestopt is, mag worden verwacht dat dit probleem zichzelf binnenkort heeft opgelost.

Wat betekenen de milieusymbolen op de batterijverpakking?

Het officiële recyclesymbool is de cirkel met 3 ronde pijlen. Batterijen die nog zware metalen bevatten, vallen onder de Europese Richtlijn 157 en moeten worden voorzien van een speciaal logo (doorgestreepte vuilnisbak). Deze logo's moeten de consument aanzetten tot het inleveren van de batterij i.p.v. het klakkeloos weggooien in de afvalemmer.

Moeten batterijverpakkingen ook aan bepaalde eisen voldoen?

Ja. Een Richtlijn bepaalt dat verpakkingen zo veel mogelijk gereduceerd moeten worden en in elk geval ook gerecycled moeten kunnen worden.